Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Göm högtalarna i väggen

Visst finns det highend-högtalare som byggs in i väggen.

Av / 2020-04-07 - 19:28
Göm högtalarna i väggen

Om du är en av de som saknar ljudet från den pensionerade stereon och vill ha seriös ljudkvalitet som inte syns så är möjligheterna stora. Små högtalare i kombination med en liten subwoofer kan funka fint i mångas öron och rum, men är varken tillräckligt diskret eller låter tillräckligt bra för de som är vana vid highend-ljud.

Läs också: Fler vill ha osynligt ljud

Highend-inbyggnadsljud

Men som John Forná, Solutions Manager på HiFi Klubben nyligen konstaterade: ”Inbyggt ljud är en diskret lösning och ett estetiskt val, och i dag är kvaliteten så hög att du inte längre behöver göra någon stor kompromiss.”

Det är en bra poäng, för det är fler och fler tillverkare som gör inbyggnadshögtalare av hifi- och highend-kvalitet.

KEF, Sonus faber, DALI och Bowers & Wilkins är några av de mest kända, men det finns också trådlösa infällningslösningar från Bluesound och Sonos.

Och så har vi Martin Logan. Den amerikanska tillverkaren som är känd för sina hybridhögtalare med elektrostatiska element. Till exempel Electromotion ESL X och Impression ESL 11A. Högtalare som definitivt befinner sig i highend-klassen.

Fast de går inte att bygga in i väggen.

Martin Logan Statement 40WX

Det går däremot de enorma Statement 40XW, som är flaggskeppet bland Martin Logans inbyggnadshögtalare. En mycket diskret lösning för ögat, men knappast för örat.

Den 2,13 meter höga ramen innehåller åtta 16,5-cmentimeters kolfiber- och Nomex-baselement, sexton 9-centimeters mellanregisterselement, även de med kolfiber- och Nomex-membran, och sist men inte minst sexton Motion XT-banddiskanter. Varje högtalare väger 68 kilo!

På bilderna ser man att högtalarelementen är placerade vertikalt på den 36 cm breda frontplattan av aluminium. Två Statement 40XW lär kunna fylla ett stort vardagsrum eller en hemmabio med massiva mängder ljud.

Högtalarna är slutna, vilket innebär att de kan fällas in i väggen utan det behövs någon inbyggnadslåda eller extra dämpning. Det löser potentiella akustiska problem i väggarna. Installationsdjupet är för övrigt bara 8,9 cm.

Behöver ingen sub

Den stora högtalaren behöver egentligen ingen subwoofer, den når ner till 48 Hz, men till en hemmabio kan en sådan eller två passa bra ändå.

Känsligheten är positiva 95 dB och den nominella impedansen anges vara 4 ohm.

Om Statement 40XW är för stor och dyr finns det mindre och billigare varianter med samma tekniska konstruktion. Till exempel de mindre Icon 3XW, Edge 5XW och Monument 7XW (från vänster till höger på bilden nedan). Eller Edge och Axis från Martin Logans Stealth-serie, om man vill ha mer budgetvänlig hifi infällt i väggen.

1 reaktion på ”Göm högtalarna i väggen”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen