Focals Sopra-flaggskepp har anlänt

De som väntat på en värstingmodell från Frankrike kan börja värma upp kreditkortet. Nu är Sopra No3 här.

Här är en högtalare som kan allt som och lite till om man jämför med Focal Sopra No2, som vi tycker är en av de mest kompletta golvhögtalarna vi någonsin testat.

Det har varit på gång att Focal skull lansera en större högtalare i Sopra-serien som presenterades 2015. Nu dröjer det inte länge tills den största av dem – Sopra No3 – kan ställas på parketten.

Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

Den påminner om No2, som står bredvid på bilden ovan, men förutom ett större kabinett (ungefär 30 procent större) har den en mycket större baskammare som rymmer två av Focals 21 cm-basar (No2 har 18 cm-basar) som är specialutvecklade för Sopra-serien.

Sopra3 är 126 cm och väger 70 kilo. Rent tekniskt är den inte så olik Sopra2, Focal hävdar att den bara sträcker sig ett par Hz längre ner i basregistret fast i praktiken låter det som om basen har en extra oktav.

Skalan är uppenbart mycket större, men under demonstrationen som Focal anordnade med Naim-elektronik fick vi ett intryck av samma fräscha signaturljud som vi hört i No2. Men mer av allt och inte minst mäktigare basdynamik.

Högtalaren är indelad i tre kammare, bas-sektionen är 60 procent större än i No2 och diskantsektionen är uppgraderad så att Beyllium-diskantens kammare är anpassad för en högre verkningsgrad och mer linjär dämpning av den bakåtriktade strålningen.

Focal Sopra No3 är på gång till Sverige, priset förmodas hamna kring 180 000 kronor. Den finns i flera utföranden, så om du drömmer om en knallröd högtalare så går det att ordna!

Förutom den nya toppmodellen släpper Focal en matchande centerhögtalare, plus förbättrade bakhögtalare och subwoofer för dem som vill ha Sopra i surround!

Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.