Extremversion av Sonus faber Il Cremonese

Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.

Det är nog inte alla som vet om att italienska Sonus faber har högtalare som kostar lika mycket som en bil. En av dem är Il Cremonese ex3me. En helt galen version av Il Cremonese, den relativt resliga golvhögtalaren som ingår i Sonus fabers flaggskeppsserie.

Ex3me är en specialversion, det ska bara byggas 50 par så det gäller att rappa på om man drömmer om ett par Il Cremonese och vill ha något som nästan ingen annan har.

Läs också Sonus faber Lilium En av världens dyraste högtalare är också en av de bästa vi har hört.

Il Cremonese ex3me gör en ordentlig buckla i ekonomin, de kostar närmare 600 000 kronor per par. Fast då är man å andra sidan med i en väldigt exklusiv highend-klubb.

På utsidan är det här samma högtalare som den vanliga Il Cremonese (som bara kostar 490 000 kronor …) men ex3me-versionen har förbättrats med ett uppgraderat diskantelement, bättre subwoofer-bas samt ett nytt delningsfilter med teknik som lånats från den ikoniska 30-årsjubileumsmodellen ex3ma.

Den nya diskanten är en 30 mm Beryllium DLC-dome, med en stark magnet av neodym. Diskanten sitter i en egen akustisk kammare av urfräst aluminium. Det ska ge ännu snabbare respons, bättre upplösning och förbättrad musikalitet.

Högtalarens två mellanregisterbasar och mellanregisterelementet är lika stora med, med 18 cm stora membran. De har samma membranstruktur för bästa möjliga integration och enhetlig återgivning.

På baksidan av kabinettet sitter en separat subwoofer och två 22 cm baselement med sandwich-membran av mikrokolfiber som ska se till att basen enkelt når ner till 25 Hz. Subwoofern är isolerad från de övriga elementen och har sin egen kammare för att eliminera akustiska problem och vibrationer.

De 145 cm höga högtalarna är 40 cm breda och 62 cm djupa och väger 84 kg styck, så se till att du har ordentligt med bärhjälp när du ställer dem på plats i vardagsrummet.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Kompakt elektronik med stöd för upp till 11.2 kanaler.
  Hey Google, nu kör vi!
  Den gulligaste lilla elbilen blir mer praktisk.
  På en virtuell presskonferens presenterade Huawei ett ymnighetshorn av nya starka telefoner.
  De helt trådlösa öronpropparna Oppo Enco X har aktiv brusreducering. Ljudet står Dynaudio för.
  Ratched är en av Netflix största succéer någonsin.
  Den framgångsrika norska författare Jo Nesbø slår sina påsar ihop med HBO för ett kommande serieprojekt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.