TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Extremversion av Sonus faber Il Cremonese

Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.

forfatter
Publicerad 2020-09-23 - 08:27

Det är nog inte alla som vet om att italienska Sonus faber har högtalare som kostar lika mycket som en bil. En av dem är Il Cremonese ex3me. En helt galen version av Il Cremonese, den relativt resliga golvhögtalaren som ingår i Sonus fabers flaggskeppsserie.

Ex3me är en specialversion, det ska bara byggas 50 par så det gäller att rappa på om man drömmer om ett par Il Cremonese och vill ha något som nästan ingen annan har.

Läs också Sonus faber Lilium En av världens dyraste högtalare är också en av de bästa vi har hört.

Il Cremonese ex3me gör en ordentlig buckla i ekonomin, de kostar närmare 600 000 kronor per par. Fast då är man å andra sidan med i en väldigt exklusiv highend-klubb.

På utsidan är det här samma högtalare som den vanliga Il Cremonese (som bara kostar 490 000 kronor …) men ex3me-versionen har förbättrats med ett uppgraderat diskantelement, bättre subwoofer-bas samt ett nytt delningsfilter med teknik som lånats från den ikoniska 30-årsjubileumsmodellen ex3ma.

Läs också Tårdrypande vackert från Sonus faber Minima Amator är en av de glömda legenderna, nu kommer den i en ny version.

Den nya diskanten är en 30 mm Beryllium DLC-dome, med en stark magnet av neodym. Diskanten sitter i en egen akustisk kammare av urfräst aluminium. Det ska ge ännu snabbare respons, bättre upplösning och förbättrad musikalitet.

Högtalarens två mellanregisterbasar och mellanregisterelementet är lika stora med, med 18 cm stora membran. De har samma membranstruktur för bästa möjliga integration och enhetlig återgivning.

På baksidan av kabinettet sitter en separat subwoofer och två 22 cm baselement med sandwich-membran av mikrokolfiber som ska se till att basen enkelt når ner till 25 Hz. Subwoofern är isolerad från de övriga elementen och har sin egen kammare för att eliminera akustiska problem och vibrationer.

De 145 cm höga högtalarna är 40 cm breda och 62 cm djupa och väger 84 kg styck, så se till att du har ordentligt med bärhjälp när du ställer dem på plats i vardagsrummet.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Riktigt magiska högtalare Raidho X1t låter så rent, upplöst och stort att instrument och sångröster sitter som gjutna.
Följ Ljud & Bild