TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Exklusiv Atmos-soundbar från Klipsch

Om du inte tror att det går att få stenhård biokänsla med en soundbar-högtalare så har du nog bara hört de spinkiga TV-ljudlimporna i de lägre prisklasserna. Det går nämligen inte att klaga på ljudtrycket och engagemanget i Sennheiser Ambeo Soundbar (30 000 kr) eller Samsung HW-Q950T (15 000 kr). Båda har simulering av 3D-ljud i form av Dolby Atmos och DTS:X. Till skillnad från den svindyra Sennheiser-högtalaren ingår det både en trådlös subwoofer och trådlösa bakhögtalare till Samsungs modell.

Kipsch Cinema 1200 system
Foto: Klipsch

Cinema 1200 tillhör Reference-serien

Det är i den här klassen som Klipsch tänker visa vad de går för. Klipsch Cinema 1200 kostar 20 000 kronor och ingår i den högljudda amerikanska tillverkarens Reference- serie. Vi snackar om en maffig soundbar med 1200 watts förstärkarkraft och en lika häftig subwoofer på 12 tum som hamrar loss med bastoner hela vägen ner till 22 Hz. Totala ljudtrycket är 109 dB. Inga småsaker för en soundbar!

Kipsch Cinema 1200 subwoofer
Subwoofern har en potent 12-tummare och tar hand om baseffekterna. Foto: Klipsch

Trådlösa bakhögtalare har den också, plus dedikerade Atmos-högtalare både fram och bak, som pekar upp mot taket och studsar ner ljudet tillbaka mot lyssnaren så att det låter som om ljudeffekterna kommer ovanifrån.

Klipsch Cinema 1200 är ett 5.1.4-system, där siffran 5 betyder höger och vänster fram, center och två bakhögtalare. Sedan har vi subwooferkanalen och till sist siffran 4 som anger antalet högtalare som är riktade mot taket: två fram och två bak.

Kipsch Cinema 1200 rear speakers
Trådlösa bakhögtalare ger äkta surroundljud. Foto: Klipsch

8K och eARC

Cinema 1200 har två HDMI-ingångar och kan vidarebefordra 8K Ultra-HD-video till TV:n. Gamers som vill ha kortast möjliga responstid kopplar förmodligen hellre alla källor direkt till TV:n och skicka ljudet till ljudkortet via eARC – alltså högtalarens ljudreturkanal.

Strömning

Cinema 1200 har trådlöst nätverk med bland andra Spotify Connect, AirPlay 2 och Google Assistant. Eller så kan man strömma musiken via Bluetooth 5.0.

Den har en inbyggd dekoder för Dolby Digital och Dolby TrueHD – med och utan Atmos-signal. Tyvärr stöds varken DTS eller DTS:X, som är det konkurrerande 3D-formatet till Dolby Atmos.

Fjärrkontrollen har lysande knappar så att man ser vad man gör även om det är mörkt i rummet.

Kipsch Cinema 1200 mobile
Man kan lyssna på musik på flera sätt, till exempel Spotify Connect, AirPlay 2 och Bluetooth. Foto: Klipsch

Pris och tillgänglighet

Cinema 1200 lägger sig på en nivå över Samsungs dyraste soundbar, men fortfarande långt under Sennheiser Ambeo Soundbar. För 20 000 kronor förväntar vi oss ett tämligen häftigt ljud med både film och musik när Klipsch-högtalaren dyker upp i butikerna under januari 2021.

Kipsch Cinema 1200 top
Horndiskanterna ska hänga med ända upp till 109 dB och elementen på ovansidan ger ”ljud från ovan”. Foto: Klipsch

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.