Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Eltax Vintage PWR 1959

Eltax trycker till med en 15-tummare.

Somliga rynkar kanske på näsan men vi tycker vi att retrohögtalare som Eltax Vintage PWR 1959 är väldigt coola. Modern teknik i klassisk design? Ja tack.

Eltax är inte först, vi har sett retro-trenden under ganska så lång tid vid det här laget. Det finns högtalare från bland annat JBL, Wharfedale och Elipson som har moderna element i kabinett med design från svunna tider.

Eltax Vintage PWR 1959 påstås, trots namnet, vara inspirerad av 70-talets högtalardesign, där frontplattan ofta är insänkt och har en annan färg än trä träet – som oftast är faner – runtomkring.

Vintage-högtalaren på bilden har en 15-tums bas med cellulosamembran i ett basreflexkabinett, ett 16 cm stort mellanregister i mitten samt två 25 mm diskanter.

Den är inte liten: höjden är 96 cm, bredden 52 och djupet 44 cm. Och vikten? Rejäla 34 kilo.

Annons

Vintage PWR 1959 är designad i Danmark, som Eltax kommer från, men de tillhör samma franska paraply som Tangent och Elipson: AV-Industry i Champigny Sur Marne.

Priset anges till 990 euro per par, vilket verkar vara ganska så överkomligt med tanke på storleken, vikten och att man får två 15-tummare.

Specifikationer:

  • Diskant: 2 x 25 mm med diffusor
  • Mellanregister: Cellulosa 160 mm
  • Bas: Cellulosa 380 mm
  • Basreflex: 2 portar på fronten
  • Frekvensrespons: 30–22 000 Hz +/–3 dB
  • Känslighet: 96 dB
  • Impedans: 5–8 ohm
  • Rekommenderad förstärkare: 30-250 W.
  • Max effekt (RMS): 250 W

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.