TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Eltax Vintage PWR 1959

Eltax trycker till med en 15-tummare.

Somliga rynkar kanske på näsan men vi tycker vi att retrohögtalare som Eltax Vintage PWR 1959 är väldigt coola. Modern teknik i klassisk design? Ja tack.

Eltax är inte först, vi har sett retro-trenden under ganska så lång tid vid det här laget. Det finns högtalare från bland annat JBL, Wharfedale och Elipson som har moderna element i kabinett med design från svunna tider.

Eltax Vintage PWR 1959 påstås, trots namnet, vara inspirerad av 70-talets högtalardesign, där frontplattan ofta är insänkt och har en annan färg än trä träet – som oftast är faner – runtomkring.

Vintage-högtalaren på bilden har en 15-tums bas med cellulosamembran i ett basreflexkabinett, ett 16 cm stort mellanregister i mitten samt två 25 mm diskanter.

Den är inte liten: höjden är 96 cm, bredden 52 och djupet 44 cm. Och vikten? Rejäla 34 kilo.

Vintage PWR 1959 är designad i Danmark, som Eltax kommer från, men de tillhör samma franska paraply som Tangent och Elipson: AV-Industry i Champigny Sur Marne.

Priset anges till 990 euro per par, vilket verkar vara ganska så överkomligt med tanke på storleken, vikten och att man får två 15-tummare.

Specifikationer:

  • Diskant: 2 x 25 mm med diffusor
  • Mellanregister: Cellulosa 160 mm
  • Bas: Cellulosa 380 mm
  • Basreflex: 2 portar på fronten
  • Frekvensrespons: 30–22 000 Hz +/–3 dB
  • Känslighet: 96 dB
  • Impedans: 5–8 ohm
  • Rekommenderad förstärkare: 30-250 W.
  • Max effekt (RMS): 250 W

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.