Search
Generic filters

De ska bygga världens bästa högtalare

Danska FreQuence har fått fria händer att hitta högtalarnas heliga graal.

I sin butik FreQuence är Torben Mikkelsen van vid att leverera både lösa högtalarelement och ritningar till högtalare i alla möjliga storlekar. Så när han fick frågan ”Kan du bygga världens bästa högtalare åt oss?” så svarade han naturligtvis ”Ja visst – när behöver du ha den?”

Förfrågan kom från Danish Audio Design som är kända för sina förstärkare och digitalomvandlare. Högtalare har de däremot inte gett sig i kast med.

Att konstruera världens bästa högtalare hemma i verkstaden är en ambitiös plan, men frågan var allvarligt menad och arbetet pågår för fullt. Inom en månad ska kabinettet vara klart och sedan kan elementen monteras och det svåra tuning-arbetet påbörjas.

I Torben Mikkelsens hjärna består den perfekta högtalaren av 32 element per kanal, fördelade på två höga kabinett. För att skapa ett realistiskt ljudtryck har han valt hela åtta stycken 10,5-tums baselement, tolv 5,5-tumselement till mellanregistret och längst upp i registret spelar tolv stycken dipol-air motion transformers.

32 element behövs det när Torben Mikkelsen blir ombedd att bygga den bästa högtalaren som finns. Foto: FreQuence / Danish Audio Design
32 element behövs det när Torben Mikkelsen blir ombedd att bygga den bästa högtalaren som finns. Foto: FreQuence / Danish Audio Design

 

”Det hjälper inte att välja det som är världens bästa diskant, bas och mellanregister på papperet. Man måste naturligtvis välja element av högsta kvalitet, men det som är helt nödvändigt är att de kan arbeta ihop och skapa en helhet”, säger Mikkelsen.

Elektroniken som ska få de många elementen att fungera tillsammans kommer att vara gjord med guld, rhodium, silver och koppar. Inte för att göra alltihop dyrt och lyxigt utan för att det ska spela ihop så bra som möjligt.

Kabinetten ska kunna levereras i precis den färg som kunden vill ha. Standard är svart pianolack.

Projektet har fått namnet ”The Grail” och ska vara färdigt i början av juli i år. Priset sägs det ingenting om, men vi befinner oss helt klart på highend-nivå. Om inte annat så garanterar kostnaden för materialen en stor prislapp!

Vi är nyfikna på att höra resultatet. Kan verkligen en dansk högtalarbyggare slå hela världseliten?

FreQuence

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lenovo X1 Fold går redan att beställa.
  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.