De ska bygga världens bästa högtalare

Danska FreQuence har fått fria händer att hitta högtalarnas heliga graal.
forfatter

I sin butik FreQuence är Torben Mikkelsen van vid att leverera både lösa högtalarelement och ritningar till högtalare i alla möjliga storlekar. Så när han fick frågan ”Kan du bygga världens bästa högtalare åt oss?” så svarade han naturligtvis ”Ja visst – när behöver du ha den?”

Förfrågan kom från Danish Audio Design som är kända för sina förstärkare och digitalomvandlare. Högtalare har de däremot inte gett sig i kast med.

Att konstruera världens bästa högtalare hemma i verkstaden är en ambitiös plan, men frågan var allvarligt menad och arbetet pågår för fullt. Inom en månad ska kabinettet vara klart och sedan kan elementen monteras och det svåra tuning-arbetet påbörjas.

I Torben Mikkelsens hjärna består den perfekta högtalaren av 32 element per kanal, fördelade på två höga kabinett. För att skapa ett realistiskt ljudtryck har han valt hela åtta stycken 10,5-tums baselement, tolv 5,5-tumselement till mellanregistret och längst upp i registret spelar tolv stycken dipol-air motion transformers.

32 element behövs det när Torben Mikkelsen blir ombedd att bygga den bästa högtalaren som finns. Foto: FreQuence / Danish Audio Design
32 element behövs det när Torben Mikkelsen blir ombedd att bygga den bästa högtalaren som finns. Foto: FreQuence / Danish Audio Design

 

Annons

”Det hjälper inte att välja det som är världens bästa diskant, bas och mellanregister på papperet. Man måste naturligtvis välja element av högsta kvalitet, men det som är helt nödvändigt är att de kan arbeta ihop och skapa en helhet”, säger Mikkelsen.

Elektroniken som ska få de många elementen att fungera tillsammans kommer att vara gjord med guld, rhodium, silver och koppar. Inte för att göra alltihop dyrt och lyxigt utan för att det ska spela ihop så bra som möjligt.

Kabinetten ska kunna levereras i precis den färg som kunden vill ha. Standard är svart pianolack.

Projektet har fått namnet ”The Grail” och ska vara färdigt i början av juli i år. Priset sägs det ingenting om, men vi befinner oss helt klart på highend-nivå. Om inte annat så garanterar kostnaden för materialen en stor prislapp!

Vi är nyfikna på att höra resultatet. Kan verkligen en dansk högtalarbyggare slå hela världseliten?

Annons

FreQuence

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Läs också:


Grupptest: Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung och Xiaomi
Recension: Jolt
Nyhet: OnePlus lanserar ny mobil utan Snapdragon
Nyhet: Bose QC 45 avslöjades av misstag
TEST: Dyson Pure Cool
TEST: Fyra storskärmar för sport