Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

– Därför blir Google Home det nästa stora

Elgiganten räknar med att med att sälja en halv miljon Google Home i Norden, redan under fjärde kvartalet.

Av / 2018-10-09 - 15:12
– Därför blir Google Home det nästa stora

I dag lanserades äntligen Google Home i Sverige. Den går att beställa redan nu och levereras då 24 oktober. Samma dag som den finns att köpa i butikerna.

När det gäller smarta högtalare i allmänhet är vi inte nödvändigtvis lika tvärsäkra som många andra, inte minst för att röststyrning har funnits på marknaden länge i olika former men aldrig blivit någon riktig succé.

Men Google är inte som andra företag, och även om Amazons Alexa-assistent länge hade ett försprång i USA så är ångvälten Google inte något de andra kommer att kunna stoppa. Och Apple Homepod behöver vi knappast ens nämna.

Mest avancerad

Google Assistent är den mest avancerade röstassistenten av dem alla. Det har tagit sin lilla tid att få den på svenska, lanseringen är ett år försenad jämfört med vad Google först antydde.

– De struntade i att lansera den förra året för att kunna ge kunderna den bästa upplevelsen. I stället för ett års språkdata har de nu två års data. Och Google Assistant förstår dialekter! Vi har ju en massa dialekter, och under de två åren har Google haft många olika användare som har lärt den dialekter. Assistenten lär sig också att förstå dig och ditt språk bättre med tiden, berättade försäljningschefen på Elkjøp (norska Elgiganten), Torfinn Halvorsrud, för oss på telefon.

Torfinn Halvorsrud på Elgiganten räknar med att sälja en halv miljon Google Home-enheter bara i år.
Torfinn Halvorsrud på Elgiganten räknar med att sälja en halv miljon Google Home-enheter bara i år.

En halv miljon enheter

På frågan om Halvorsrud verkligen tror att detta blir ”the next big thing” svarar han:

– Helt klart. Jag förväntar mig att vi skickar ut en halv miljon enheter i Norden bara under fjärde kvartalet, säger han självsäkert.

Tror du verkligen så många vill prata med sin högtalare?

– Det vet jag att de gör. Det är extremt många som vill ha ett smart hem och framför allt vill använda smart voice. Det görs extremt många Google-sökningar på det nu för tiden, så vi kommer nog att få se en stor sensation. Inte minst tack vare alla de bra sakerna som den hjälper dig med.

Det nästa stora efter mobiltelefonen?

– Ja, garanterat. Smarta ugnar är en sak, men nu kommer det många andra produkter. Till exempel skrivare. Man pratar med sin skrivare så gör den vad den ska. Vi ser att produkter i alla marknadssegment får inbyggt stöd för Google Assistent.

Andra länder tar till sig smarta högtalare

– Vi ser hur utvecklingen är i andra lanseringsländer. Interaktivt används Google Home i vardagen. Just för att den gör ditt liv enklare. Du kan lägga till saker på inköpslistan och lyssna på musik. I USA lyssnar de mer på musik numera och frågar om relevanta saker. Personer som har skolbarn och inte kan svara på egen hand kan ställa frågor till högtalaren och få svaren och bli klokare.

Betyder det att marknaden redan har bestämt sig för Google? Finns det ingen annan som kommer att konkurrera?

– Det här är utan tvekan den största och bästa röstassistenten. De andra konkurrenterna kommer för sent och har inte tillgång till den enorma mängden big data som Google har. Det går inte att konkurrera med Google, och ärligt talat tror jag att de kommer att ge upp en efter en. Apple verkar redan ha gett upp.

Praktiska funktioner

Du använder det själv?

– Ja. En finess som jag tycker är otroligt bra är när barnen är i sina rum när jag lagar middag. När maten är klar kan jag säga: OK, Google, nu är det middag!” I förväg har jag gjort en rutin i telefonens Google Home-app, och när jag säger meningen så stängs TV:n av, barnens wifi-uppkoppling spärras och belysningen dämpas. Och alla Google-högtalare i huset talar om att maten är klar.

Förutom en mängd hifi-produkter och TV-apparater med inbyggt Chromecast funkar smarta produkter som Philips Hue och Netgears Arlo-kameror och ringklockor med Google Home. Fler tillkommer.

– Med Arlo-kameran monterad utanför dörren kan jag fråga min Google-högtalare: ”OK Google, hur ser det ut ute”. Då får jag upp en bild på TV:n. Samma sak med Chromecast. Du kan styra alla dina TV-aparater och alla stereoanläggningar i huset. Om du har en gammal stereo så kan den också bli smart om du kopplar in en Chromecast Audio.

Tredjepartsprodukter

Redan nu ser vi flera smarta högtalare från andra märken. Det är väl också tänkbart att nischproducenter av highend-hifi i framtiden kommer att bygga Chromecast i sina produkter, så att de kan köras med Google-assistenten?

– Absolut, det tvivlar jag inte en sekund på, säger Halvorsrud bestämt.

Google Home kan beställas i dag

Som redan nämnts går det att beställa Google Home och Google Home Mini från och med i dag, de levereras 24 oktober. Beställer du dem från Elgiganten så ingår det ett abonnemang på YouTube Music Premium till 8 april utan extra kostnad.

– Google Home funkar fint med Spotify, men naturligtvis extra bra med Googles egna strömningstjänster, säger Halvorsrud. Och på grund av Google Home tror jag att YouTube Music blir större än Spotify på bara ett år.

I så fall får vi hoppas att Google ökar bitströmmen från sina ynkliga 128 kbit/s …

Vi återkommer med ett test av Googles Home på norska så fort vi får en möjlighet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen