TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ny aktiv toppmodell från DALI

Aktiva trådlösa högtalare måste inte vara små. Rubicon 8 C är en highend-golvmodell som går hela vägen.

Aktiva högtalare har blivit ganska så populära i mellan- och ekonomiklassen de senaste åren, men den ambitiösa highend-klassen är i stor utsträckning reserverad för gammaldags passiva högtalare.

Nu har dock DALI ett alternativ vars både storlek och prislapp är iögonfallande. Rubicon 8 C är en aktiv, trådlös version av Rubicon 8, som vi en gång utsåg till årets bästa högtalare i premiumklassen.

DALI Equi är trådlös surround och multiroom DALI samlar sina trådlösa högtalare under namnet DALI Equi. På samma gång passar de på att utöka systemet till trådlös surround genom en HDMI-modul.
DALI Equi

Konfigurationen är densamma som i den passiva versionen: tre 6,5-tums bas/mellanregister med träfibermembran samt DALIs hybriddiskant med 29 mm textildome och ett bandelement. Eftersom alla element har olika, men överlappande, arbetsområden kallar DALI konstruktionen för ett 2½ + ½ + ½ -vägs system!

Den aktiva delen består av en 2 x 250-watts klass D-förstärkare, liknande den som användes i Rubicon 6 C, som vi testade förra året. Med ett oerhört imponerande resultat.

Precis som DALIs övriga aktiva högtalare styrs Rubicon 8 C med en Sound Hub som fungerar som en digital förförstärkare och kontrollcentral. Hubben kan styra upp till tio högtalare i ett surround- och/eller multiroom-system.

DALI Rubicon 8 C kostar 86 200 kronor för ett par, inklusive Sound Hub.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.