Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

B&W sålt till nystartat företag

Storbritanniens mest berömda högtalarmärke har köpts av ett litet amerikanskt företag med 40 anställda.

Engelska Bowers & Wilkins har högtalare som kan mäta sig med de allra bästa. Men det finns saker de kan inte kan. Saker som är väsentliga nu för tiden. Det är skälet till en av de mest överraskande affärerna i hifi-världen på flera år.

Den 1100 man starka brittiska högtalartillverkaren B&W har just köpts upp av det så gott som okända lilla företaget Eva Automation som bara har 40 anställda. Det kan tyckas som ut som Davids kamp mot Goliat. Bortsett från att Goliat, representerad av B&W:s direktör Joe Atkins, är mycket nöjd med resultatet.

Bakom Eva Automation finns Gideon Yu, före detta finanschef på Facebook och numera mångmiljardär. De två företagen kommer att slås samman under namnet Bowers & Wilkins, med Atkins som VD och Yu som styreleseordförande.

Förvärvet sker inte genom ett vanligt uppköp, utan genom att EVA Automation skaffar finansiering från investerare för att betala för aktierna som byter ägare. På så sätt köper Gideon Yu ut nuvarande delägare i B&W, Caledonia Investmentsoch Sofina. Joe Atkins äger själv 60 procent av aktierna i B&W.

Det handlar om programvara
Exakt vad EVA Automation ska ha kronjuvelen i den engelska högtalarindustrin till vet vi inte.  Men företaget, som hittills inte har haft en enda produkt på marknaden, säger på sin hemsida att de tänker revolutionera hur vi använder elektronik i hemmet.

Annons

Joe Atkins förklarar att trots B&W:s expertis så saknar tillräcklig kunskap om den programvara som krävs för att få utrustningen att arbeta med molntjänster.

Med andra ord kan det handla om något med smarthome-styrning och förmodligen även multiroom-ljud. För övrigt har Gideon Yu varit ett  B&W-fan i många år. Han äger också ett amerikanskt fotbollslag, San Francisco 49ers.

De anställda i B&W fick beskedet igår. Men även om ägarskapet tar klivet till andra sidan Atlanten så ska det inte göras några förändringar i personalstyrkan. Det betyder att B&W:s 1 100 anställda har större tur än deras kollegor på Tannoy. Där avskedades 70 anställda på fabriken i Coatbridge i förra veckan eftersom tillverkningen flyttar till Zhongshan i Kina.

 

EVA Automation

Annons

Bowers & Wilkins

Källa: Bloomberg Business

forfatter

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.