Search
Generic filters

B&W sålt till nystartat företag

Storbritanniens mest berömda högtalarmärke har köpts av ett litet amerikanskt företag med 40 anställda.

Engelska Bowers & Wilkins har högtalare som kan mäta sig med de allra bästa. Men det finns saker de kan inte kan. Saker som är väsentliga nu för tiden. Det är skälet till en av de mest överraskande affärerna i hifi-världen på flera år.

Den 1100 man starka brittiska högtalartillverkaren B&W har just köpts upp av det så gott som okända lilla företaget Eva Automation som bara har 40 anställda. Det kan tyckas som ut som Davids kamp mot Goliat. Bortsett från att Goliat, representerad av B&W:s direktör Joe Atkins, är mycket nöjd med resultatet.

Bakom Eva Automation finns Gideon Yu, före detta finanschef på Facebook och numera mångmiljardär. De två företagen kommer att slås samman under namnet Bowers & Wilkins, med Atkins som VD och Yu som styreleseordförande.

Förvärvet sker inte genom ett vanligt uppköp, utan genom att EVA Automation skaffar finansiering från investerare för att betala för aktierna som byter ägare. På så sätt köper Gideon Yu ut nuvarande delägare i B&W, Caledonia Investmentsoch Sofina. Joe Atkins äger själv 60 procent av aktierna i B&W.

Det handlar om programvara
Exakt vad EVA Automation ska ha kronjuvelen i den engelska högtalarindustrin till vet vi inte.  Men företaget, som hittills inte har haft en enda produkt på marknaden, säger på sin hemsida att de tänker revolutionera hur vi använder elektronik i hemmet.

Joe Atkins förklarar att trots B&W:s expertis så saknar tillräcklig kunskap om den programvara som krävs för att få utrustningen att arbeta med molntjänster.

Med andra ord kan det handla om något med smarthome-styrning och förmodligen även multiroom-ljud. För övrigt har Gideon Yu varit ett  B&W-fan i många år. Han äger också ett amerikanskt fotbollslag, San Francisco 49ers.

De anställda i B&W fick beskedet igår. Men även om ägarskapet tar klivet till andra sidan Atlanten så ska det inte göras några förändringar i personalstyrkan. Det betyder att B&W:s 1 100 anställda har större tur än deras kollegor på Tannoy. Där avskedades 70 anställda på fabriken i Coatbridge i förra veckan eftersom tillverkningen flyttar till Zhongshan i Kina.

 

EVA Automation

Bowers & Wilkins

Källa: Bloomberg Business

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  6 par utomhushögtalare

  Riktpris: kr Stereo i alla väder

  Klipsch AW-525

  Riktpris: 8000 kr Hög partyfaktor
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.