B&W sålt till nystartat företag

Storbritanniens mest berömda högtalarmärke har köpts av ett litet amerikanskt företag med 40 anställda.

Engelska Bowers & Wilkins har högtalare som kan mäta sig med de allra bästa. Men det finns saker de kan inte kan. Saker som är väsentliga nu för tiden. Det är skälet till en av de mest överraskande affärerna i hifi-världen på flera år.

Den 1100 man starka brittiska högtalartillverkaren B&W har just köpts upp av det så gott som okända lilla företaget Eva Automation som bara har 40 anställda. Det kan tyckas som ut som Davids kamp mot Goliat. Bortsett från att Goliat, representerad av B&W:s direktör Joe Atkins, är mycket nöjd med resultatet.

Bakom Eva Automation finns Gideon Yu, före detta finanschef på Facebook och numera mångmiljardär. De två företagen kommer att slås samman under namnet Bowers & Wilkins, med Atkins som VD och Yu som styreleseordförande.

Förvärvet sker inte genom ett vanligt uppköp, utan genom att EVA Automation skaffar finansiering från investerare för att betala för aktierna som byter ägare. På så sätt köper Gideon Yu ut nuvarande delägare i B&W, Caledonia Investmentsoch Sofina. Joe Atkins äger själv 60 procent av aktierna i B&W.

Det handlar om programvara
Exakt vad EVA Automation ska ha kronjuvelen i den engelska högtalarindustrin till vet vi inte.  Men företaget, som hittills inte har haft en enda produkt på marknaden, säger på sin hemsida att de tänker revolutionera hur vi använder elektronik i hemmet.

Joe Atkins förklarar att trots B&W:s expertis så saknar tillräcklig kunskap om den programvara som krävs för att få utrustningen att arbeta med molntjänster.

Med andra ord kan det handla om något med smarthome-styrning och förmodligen även multiroom-ljud. För övrigt har Gideon Yu varit ett  B&W-fan i många år. Han äger också ett amerikanskt fotbollslag, San Francisco 49ers.

De anställda i B&W fick beskedet igår. Men även om ägarskapet tar klivet till andra sidan Atlanten så ska det inte göras några förändringar i personalstyrkan. Det betyder att B&W:s 1 100 anställda har större tur än deras kollegor på Tannoy. Där avskedades 70 anställda på fabriken i Coatbridge i förra veckan eftersom tillverkningen flyttar till Zhongshan i Kina.

 

EVA Automation

Bowers & Wilkins

Källa: Bloomberg Business

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.