Nyheter

Storbritanniens mest berömda högtalarmärke har köpts av ett litet amerikanskt företag med 40 anställda.
Annons
Annons
forfatter

Engelska Bowers & Wilkins har högtalare som kan mäta sig med de allra bästa. Men det finns saker de kan inte kan. Saker som är väsentliga nu för tiden. Det är skälet till en av de mest överraskande affärerna i hifi-världen på flera år.

Den 1100 man starka brittiska högtalartillverkaren B&W har just köpts upp av det så gott som okända lilla företaget Eva Automation som bara har 40 anställda. Det kan tyckas som ut som Davids kamp mot Goliat. Bortsett från att Goliat, representerad av B&W:s direktör Joe Atkins, är mycket nöjd med resultatet.

Bakom Eva Automation finns Gideon Yu, före detta finanschef på Facebook och numera mångmiljardär. De två företagen kommer att slås samman under namnet Bowers & Wilkins, med Atkins som VD och Yu som styreleseordförande.

Förvärvet sker inte genom ett vanligt uppköp, utan genom att EVA Automation skaffar finansiering från investerare för att betala för aktierna som byter ägare. På så sätt köper Gideon Yu ut nuvarande delägare i B&W, Caledonia Investmentsoch Sofina. Joe Atkins äger själv 60 procent av aktierna i B&W.

Det handlar om programvara
Exakt vad EVA Automation ska ha kronjuvelen i den engelska högtalarindustrin till vet vi inte.  Men företaget, som hittills inte har haft en enda produkt på marknaden, säger på sin hemsida att de tänker revolutionera hur vi använder elektronik i hemmet.

Annons

Joe Atkins förklarar att trots B&W:s expertis så saknar tillräcklig kunskap om den programvara som krävs för att få utrustningen att arbeta med molntjänster.

Med andra ord kan det handla om något med smarthome-styrning och förmodligen även multiroom-ljud. För övrigt har Gideon Yu varit ett  B&W-fan i många år. Han äger också ett amerikanskt fotbollslag, San Francisco 49ers.

De anställda i B&W fick beskedet igår. Men även om ägarskapet tar klivet till andra sidan Atlanten så ska det inte göras några förändringar i personalstyrkan. Det betyder att B&W:s 1 100 anställda har större tur än deras kollegor på Tannoy. Där avskedades 70 anställda på fabriken i Coatbridge i förra veckan eftersom tillverkningen flyttar till Zhongshan i Kina.

 

EVA Automation

Annons

Bowers & Wilkins

Källa: Bloomberg Business

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Läsplatta för färgglada illustrationer.
Motorola Moto G30 har 64 Mp-kamera och 90 Hz-skärm.
Galaxy A52 och Galaxy A72 får 90 Hz och skärmen på Galaxy A52 5G kommer upp i hela 120 Hz.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.