Search
Generic filters

Audio Pro i alla rum

Vem hade kunnat ana att en relativt liten svensk tillverkare var pionjär inom trådlösa högtalare?

I Helsingborg byggs några av de mest välljudande trådlösa högtalarna vi har testat. Från den bärbara Addon T3 med Bluetooth till en av de första AirPlay-högtalarna vi testade.

Audio Pro började som litet företag redan 1978 och har sakta men säkert jobbat sig upp till att bli ett välrenommerat märke med stor försäljning. Boomen med trådlösa högtalare ledde till att omsättningen ökade till respektabla 300 miljoner kronor 2016, och plötsligt var det lilla företaget inte så litet längre.

Mycket av framgången beror på ett dramatiskt skifte för ett par år sedan. Audio Pro valde kort och gott att sluta med vanliga analoga högtalare för att i stället satsa på trådlösa högtalare.

Audio Pros VD, Stefan Pantzar, berättar för Ljud & Bild att det kändes som en bra idé just då. Men det tog tid innan omsättningen tog fart efter det nya vägvalet. Att det gick berodde mycket på att Audio Pro lyckades får ut ett bättre ljud ur högtalarna än många av konkurrenterna.

Spotify hjälpte naturligtvis till, men det gjorde nog även ljudkvaliteten, säger Stefan Pantzar:

– Vi har försökt göra det enkelt att koppla upp och använda, och det tror jag att vi har lyckats ganska så bra med.

Audio Pro anställde nyligen Nils Ankarcrona som ekonomichef och Jens Henriksen från Zound Industries (Urbanears, Marshall, Molami) som försäljningschef. De planerar att bygga ut för att klara av efterfrågan på trådlösa högtalare.

Flera nya modeller är på gång från Audio Pro, som utvecklar, marknadsför och säljer allting från huvudkontoret i Helsingborg. Till exempel de nya modellerna i Connectivity-serien, Addon C10 och C5.

Dem såg vi för första gången på IFA mässan i september 2016 och nu är de äntligen klara att skickas till butikerna – och på väg till vårt testrum.

De två första modellerna i serien är C10 och C5 som är trådlösa och kan spela tillsammans i flera rum. Multiroom, som det heter. De kan också spela på egen hand i olika rum och styrs från en app. Med hjälp av den kan man konfigurera hur högtalarna ska bete sig och programmera fyra knappar så att man enkelt kan välja sin favoritkanal på radio.

– De har ju inte radio inbyggt, men vi tror att välja ljudkälla – även radio – från förhandsinställningarna är något som kunderna kommer att uppskatta, säger Steinar Arnason, vice VD på Audio Pro.

Båda de nya högtalarna har Bluetooth och wifi-anslutning och på baksidan finns en analog ljudingång för exempelvis en TV eller skivspelare. Där sitter även en subwoofer-utgång, och en trådlös subwoofer är också på gång från Audio Pro. Den passar till både Addon C-serien och andra högtalare med subwoofer-utgång.

Till de nya högtalarna släpps också en trådlös adapter som heter Link1. Den har bland annat optisk ljudingång och kan kopplas till befintliga högtalare så att även äldre enheter kan strömma musik.

Den stora Addon C10 kostar 3 500 kronor och den mindre C5 cirka 2 500 kronor. Link1 kostar 900 kronor. Högtalarna finns i svart, grått och vitt – och C5 även i rosa!

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Den gamla snickarbänken har hängt med länge och används fortfarande, men högtalarna byggs inte här.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.