Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Atmos-soundbar från TCL är inte som andra

RayDanz är en lovande – och billig – Atmos-soundar som nu finns i Sverige.

Av / 2020-06-12 - 10:11
Atmos-soundbar från TCL är inte som andra

TCL är mest kända för sina prisvärda TV-apparater, som de i stort sett har lyckats bra med. Med den nya soundbar-högtalaren RayDanz hoppas de kunna slå sig in i det stenhårda ljudsegmentet också.

Utöver att ha en trådlös subwoofer är detta en Atmos-soundbar. Det innebär att förutom att simulera surroundljud som låter som om det kommer från sidorna och bakifrån så kommer det ljud även från höjden – den simulerar alltså ljud från taket. Så att ljudbilden blir helt tredimensionell.

I normala fall kostar Atmos-högtalare mycket mer än de femtusen kronor som TCL vill ha för sin RayDanz. Detta är helt enkelt en av de billigaste på marknaden med Atmos-stöd.

Läs också Sonos Arc är en lyckad Atmos-soundbar Äntligen har Sonos kommit med en stor soundbar-högtalare. Arc stöder Atmos och har dessutom ett par fiffiga tricks på lager.

RayDanz = ljudreflektioner

Nästan alla andra soundbar-högtalare använder mycket digital ljudbehandling för att försöka simulera surroundljud, men TCL valt att göra det mesta på akustisk väg. En stor vågledare (waveguide) på vänster och höger sida ska rikta ljudvågorna åt rätt håll. Så att ljudet från bakkanalerna studsar mot sido- och bakväggarna och sedan reflekteras tillbaka mot lyssnaren, både fördröjt och från en annan vinkel, än ljudet från frontkanalerna.

Det är denna teknik som TCL kallar RayDanz (ljudstrålar som dansar runt i rummet), som även skulle kunna översättas till ljudreflexer. Tanken är att det blir ett mindre falskt surroundljud och att låter mer organiskt än om man bara förlitar sig på digital signalbehandling. Dessutom får man en större ”sweetspot”, så det är inte bara personen som sitter mitt i soffan som får det bästa surroundljudet. Man kan röra sig runt i rummet mer och ändå få samma ljudupplevelse.

Själva Dolby Atmos-processningen som används för att skapa höjd i ljudbilden åstadkoms för övrigt av en DSP.

TCL RAYDANZ beauty
Foto: TCL

Presenterades på IFA 2019

Även om RayDanz först nu har kommit till svenska butiker så är den inte helt ny. Vi fick höra den på IFA-mässan i Berlin redan förra hösten. Och det vi hörde var lovande. Man kunde röra sig runt i rummet mer än med andra soundbar-högtalare och ljudet var mer naturligt än vi förväntade oss från en soundbar för bara 5 000 kronor. Rummet på mässan hade för övrigt helt kubiska mått, vilket kan ha varit avgörande för den stora upplevelsen. Det återstår att se.

TCL-högtalaren vann också utmärkelsen ”Best of IFA Award” och lite senare belönades den med hela sex ”Best of CES 2020 Awards”, så det kan mycket väl vara så att våra första intryck består när vi får göra ett mer ingående test – och det blir snart, för vi har just tagit emot TCL RayDanz TS9030, som är den fullständiga beteckningen.

Så häng med!

Fakta – TCL RayDanz (TS9030)

  •     RayDanz-teknik (waveguide)
  •     Dolby Atmos
  •     Trådlös subwoofer
  •     Trådlös strömning av musik via Bluetooth
  •     Maximal ljudkapacitet: 540 W
  •     Extra centerkanal
  •     HDMI ARC och HDMI-ingång
  •     Passar TV-apparater från 55 tum
  •     Mått (B x H x D): 105 x 5,8 x 11 cm
  •     Pris: 5 000 kr
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen