Årets hederspris

I fyra årtionden har Dynaudio byggt högtalare av yppersta kvalitet. Och ambitionerna har bara vuxit med åren.
Annons
Annons
forfatter

Danskarna är högtalarbyggare. Det finns knappast något annat land på jorden som har lika många högtalartillverkare per capita som Danmark. En av de mest framgångsrika är Dynaudio.

Företaget grundades 1977 av Ejvind Skaaning och Gerhard Richter. Och i slutet av 70-talet blev Wilfried Ehrenholz delägare. Till en början byggde Dynaudio lösa högtalarelement till andra märken, parallellt med att de släppte egna högtalare.

I dag går det att köpa Dynaudio-högtalare över hela världen och de används både i privata hem och i professionella ljudstudior. Man kan också ta med sig högtalarna när man är ute och kör eftersom Dynaudio levererar ljudsystem till Volkswagen. Även Bugatti tar vägarna förbi Skanderborg i Danmark när de ska stoppa i ljud i sin supersportbil Veyron.

Dynaudio ligger bakom många högtalare som blivit klassiker. Men ingen är så känd som den enorma Consequence, som byggs fortfarande efter mer än 30 år och anses som den ultimata highend-högtalaren. Äran får den dock dela med den ännu enormare Evidence. Ett försök på framtida klassiker är också den pyttelilla Emit EM10, som är en perfekt början på en första stereoanläggning.

I oktober 2014 köptes Dynaudio av kinesiska Goer-tek. De nya ägarna har dock inga planer på att flytta produktionen till Kina. Tvärtom vill de bygga ut fabriken i Skanderborg.

Även om Dynaudios framgång är uppenbar vilar de inte på sina lagrar. De senaste åren har företaget satsat stort på sin utvecklingsavdelning, både när det gäller utrustning och personal. 2016 invigdes de sitt nya R&D Center med bland annat en helt ny ljuddöd kammare som är en av de mest sofistikerade i Europa. Där går det bland annat att på ett ögonblick göra noggranna mätningar som tidigare skulle ha tagit flera timmar.

Av högtalarna som kommit från Dynaudio 2017 att döma har investeringarna burit frukt. Highend-serien Contour har vunnit utmärkelser på löpande band. Även här i vår årskavalkad. Jubileumsmodellen Special Forty och har också imponerat på våra testare. Och när det gäller aktiva, digitala högtalare ligger Dynaudio i täten av utvecklingen.

Det är denna kontinuerliga insats genom åren – och framför allt viljan att satsa hårt på teknisk utveckling i en tid när andra letar efter de billigaste genvägarna – som lett till att vi i år delar ut vårt hederspris till ett helt företag i stället för en person. Dynaudio har fyllt 40 år men tycks bara ha börjat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
Ska du ha nya öronproppar så är det bara helt trådlösa som gäller.
Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.
Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Förutom PC-datorer i olika storlekar och viktklasser lanserar HP hörlurar.
Lagom till CES 2021 har JBL presenterat sina hörlursnyheter.
Urbanista Miami får extrem batteritid och fördelaktigt pris.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?