Årets hederspris

I fyra årtionden har Dynaudio byggt högtalare av yppersta kvalitet. Och ambitionerna har bara vuxit med åren.

Danskarna är högtalarbyggare. Det finns knappast något annat land på jorden som har lika många högtalartillverkare per capita som Danmark. En av de mest framgångsrika är Dynaudio.

Företaget grundades 1977 av Ejvind Skaaning och Gerhard Richter. Och i slutet av 70-talet blev Wilfried Ehrenholz delägare. Till en början byggde Dynaudio lösa högtalarelement till andra märken, parallellt med att de släppte egna högtalare.

I dag går det att köpa Dynaudio-högtalare över hela världen och de används både i privata hem och i professionella ljudstudior. Man kan också ta med sig högtalarna när man är ute och kör eftersom Dynaudio levererar ljudsystem till Volkswagen. Även Bugatti tar vägarna förbi Skanderborg i Danmark när de ska stoppa i ljud i sin supersportbil Veyron.

Dynaudio ligger bakom många högtalare som blivit klassiker. Men ingen är så känd som den enorma Consequence, som byggs fortfarande efter mer än 30 år och anses som den ultimata highend-högtalaren. Äran får den dock dela med den ännu enormare Evidence. Ett försök på framtida klassiker är också den pyttelilla Emit EM10, som är en perfekt början på en första stereoanläggning.

I oktober 2014 köptes Dynaudio av kinesiska Goer-tek. De nya ägarna har dock inga planer på att flytta produktionen till Kina. Tvärtom vill de bygga ut fabriken i Skanderborg.

Även om Dynaudios framgång är uppenbar vilar de inte på sina lagrar. De senaste åren har företaget satsat stort på sin utvecklingsavdelning, både när det gäller utrustning och personal. 2016 invigdes de sitt nya R&D Center med bland annat en helt ny ljuddöd kammare som är en av de mest sofistikerade i Europa. Där går det bland annat att på ett ögonblick göra noggranna mätningar som tidigare skulle ha tagit flera timmar.

Av högtalarna som kommit från Dynaudio 2017 att döma har investeringarna burit frukt. Highend-serien Contour har vunnit utmärkelser på löpande band. Även här i vår årskavalkad. Jubileumsmodellen Special Forty och har också imponerat på våra testare. Och när det gäller aktiva, digitala högtalare ligger Dynaudio i täten av utvecklingen.

Det är denna kontinuerliga insats genom åren – och framför allt viljan att satsa hårt på teknisk utveckling i en tid när andra letar efter de billigaste genvägarna – som lett till att vi i år delar ut vårt hederspris till ett helt företag i stället för en person. Dynaudio har fyllt 40 år men tycks bara ha börjat!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Tidal gör som Spotify: Med Tidal Connect är det lättare att strömma musik till kompatibla högtalare.
  Standarden för fotoredigering, Photoshop, blir smartare med artificiell intelligens.
  Läckta bilder visar kommande Galaxy S-modeller för första gången.
  Gamla planer har plockats fram ur byrålådan och dammats av i en teaser på Twitter.
  Med bara några dagar kvar till säsongspremiären har Disney släppt en ny teaser-trailer!
  När du ska se skillnad på en hjort och en dovhjort behöver du kikare med zoom.
  Philips släpper 17- och 24-tums datorskärm med pekfunktion. Den största heter 242B9TL och har Full HD-upplösning.
  Bluetooth-högtalare för film och musik på datorn.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.