Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Apples smarta högtalare HomePod

Lovar bättre ljud med signalbehandling och smarta funktioner med Siri

Av / 2017-06-05 - 22:23
Apples smarta högtalare HomePod

Den mest oväntade nyheten vid kvällens WWDC-presentation var att Apple ger sig in på ett nytt område – ljud i hemmet. De menar att dagens högtalare antingen låter bra men är dumma, eller är smarta men låter dåligt. Lösningen på detta ska vara den 18 cm stora högtalaren HomePod.

Knubbig men smart (Foto: Apple)

På insidan hittar vi ett baselement av deras egen design med automatisk EQ för att aldrig ge distorsion. I en ring runt botten sitter 7 diskantelement som kan rikta ljudet. Högtalaren ska nämligen kunna anpassa sig till rummet och skicka rytmer, sångspår och bakgrundsljud riktat mot lyssnaren eller studsa det via väggen. Man kan även ha flera högtalare som spelar tillsammans.

Olika delar av mixen kan riktas åt olika håll (Foto: Apple)

Detta görs möjligt genom att det sitter en Apple A8 processor i högtalaren som kan göra signalanalys, ljudformning och utsläckning av ekon.

Styr högtalaren och hemmet med Siri (Foto: Apple)

Processorn är såklart även hjärnan som gör högtalaren smart. En specialanpassad Siri kan antingen hantera musikuppspelningen med kommandon som ”spela något mer med den här artisten” eller ”när spelades den här låten in?”. Naturligtvis kan den även göra allt man kan på sin iPhone som ”kommer jag behöva ett paraply imorgon?” eller ”vilken är den bästa restaurangen i närheten?”. Men eftersom den är ansluten till HomeKit kan den också styra ens smarta prylar med fraser som ”god morgon” eller ”släck ljuset i nedervåningen”.

Eller rättare sagt, man kommer kunna säga det på engelska, i USA, Storbritannien och Australien där högtalaren släpps i december. Den kommer till fler länder när Siri anpassats till lokala förhållanden.

Den kommer finnas i vitt eller grått och priset blir 349 dollar i USA.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen