Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Vintage-metal på danskt biblioteket

På ett danskt bibliotek kör de klassisk heavy metal från tiden när hifi verkligen var hifi.

Av / 2019-10-08 - 13:54
Vintage-metal på danskt biblioteket

Musik är något som följer oss, som ett personligt soundtrack när vi pendlar, jobbar och tränar. Men den får en extra dimension om man sätter sig ner och lyssnar igenom ett helt album, från början till slut, och låter mobilen ligga avstängd i fickan.

Det är tanken bakom en serie föreläsningar på Viby Bibliotek i Århus i Danmark. Varje månad väljer de ut ett klassiskt rockalbum som presenteras av skivexperten Søren Genefke. Efter genomgången spelas skivan på en vintage-hifi-anläggning av en kaliber som man bara kunde drömma om när skivan var ny. Musiken får stå för showen på egen hand, bara avbruten av en kort kaffepaus mellan de två LP-sidorna.

Antalet deltagare har fortsatt att växa från gång till gång och evenemanget har vuxit ur mötesrummet som det började i och upptar nu en hel våning i bibliotekets källare.

Den här månaden var det Metallicas banbrytande album ”Master of Puppets” från 1986 som spelades. Søren Genefke berättade om skivans historia – och inte minst den tragiska olyckan med turnébussen på en svensk motorväg, bara ett par månaden efter skivans release, där basisten Cliff Burton dog.

Bassisten Cliff Burtons död vilar som en skugga över Metallicas klassiska ”Master of Puppets”. Men det hindrar ju inte att man njuter av musiken. Lägg märke till det klassiska Harman Kardon Citation 16-slutsteget till vänster på podiet. Foto: John Alex Hvidlykke

Förutom en chans att lyssna på, eller upptäcka på nytt, ett stycke klassisk tungmetall på vintage-elektronik, kunde man den här gången få sin skivspelare kontrollerad. Biblioteket hade bjudit in en expert från Analog Vintage Audio som tittade på medhavda skivspelare. Han hade också egna förstärkare och hembyggda skivspelare på evenemanget.

Tänk om svenska bibliotek satsade mer på klassisk heavy metal?

Publiken samlar ihop sig efter kaffepausen mellan de två LP-sidorna. Foto: John Alex Hvidlykke
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen