Search
Generic filters

Tung förstärkare till pickupen

Läckerhet till vinylälskare från Luxman.

I takt med de analoga LP-skivornas återkomst ser vi allt fler förstärkare som är ”födda” med skivspelaringång. Men ska det låta riktigt, riktigt bra – alltså när vi befinner oss i highend-segmentet –så behövs det något extra för att locka fram de sista magiska detaljerna.

Som på andra Luxman-prylar är fronten dekorerad med ett par VU-mätare. Foto: Luxman
Som på andra Luxman-prylar är fronten dekorerad med ett par VU-mätare. Foto: Luxman

EQ-500 är Luxmans variant av RIAA-förstärkare av den tyngre skolan. Både när det gäller pris och funktioner. Den har inte färre än tre ingångar, så man kan alltså ha tre olika skivspelare eller tonarmar inkopplade samtidigt. På fronten går det bland annat att anpassa förstärkning, kapacitans, och ingångsimpedans. Och funktionen Articulator skickar ett sinussvep tillbaka till ingången för att eliminera kvarvarande magnetism i den anslutna pickupen och kablarna. Allting ändar i både balanserade och obalanserade utgångar.

Foto: Luxman
Foto: Luxman

Ett RIAA-steg går att bygga med få komponenter, men Luxman har uppenbarligen inte valt den enklaste vägen. EQ har rör till signalförstärkningen (4 stycken ECC83/12AX7 och 2 stycken ECC82/12AU7 dual-triod), kondensatorerna kommer från M-Cap och audiotransformatorerna är specialtillverkade med kärnor av permalloy.

Men så var det den där lilla detaljen med priset. Luxman EQ-500 kostar 7 500 dollar i USA, så vi gissar på att det står 75 000 kronor på prislappen när grammofonförstärkaren dyker upp svenska butiker.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Pro-Ject X2

  Riktpris: 12000 kr Analog vinlylvinnare

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.