Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Tommy Jenving in memoriam

Det är med stor sorg och saknad vi möts av beskedet att en av de största hifi-profilerna i Sverige, Tommy Jenving, grundare och VD för Supra Cables, har gått bort efter en kort tids sjukdom.

Av / 2011-11-17 - 16:23
Tommy Jenving in memoriam

Tommy var en verklig pionjär inom området kablar. Man kan säga att det faktiskt närmast var han som satte igång hela den hifi-präglade kabelindustrin. Redan i mitten av 70-talet böjade han undersöka om det där med en annan typ högtalarkablar kunde göra en skillnad i en anläggning. Resultatet blev kabeln Classic 2,5, som damp ner som en bomb och satte snurr på hela marknaden. Sedan dess har det kommit många innovationer från Tommys hand, han fick många spännande idéer och älskade att lösa tekniska problem.

Tvärtemot i stort sett alla andra hifi-tillverkare har hans livsverk Supra Cables lyckats vara ytterst konkurrenskraftig på hela världsmarknaden på både pris och prestanda – med bibehållen tillverkning i Sverige. En monteringsfabrik i Kina har tillkommit under senare år, men själva kablarna görs i Ljungskile med maskiner som till stor del konstruerats av Tommy och hans mannar.

Själv kom jag i personlig kontakt med Tommy Jenving för några år sedan när vi av en slump möttes på ett hotell i Kina – i samma stad som monteringsfabriken nu ligger. Vi började prata och hade snart satt igång med att lösa världsproblemen. Det kom vi till att göra flera gånger efter det när vi råkade på varandra. Jag lärde mig att sätta stort värde på Tommy som hade lätt att prata om annat än hifi och hade den enligt mig härliga förmågan att kunna blanda humor och allvar på det sätt som gör att det alltid blir intressant och spännande att diskutera.

Mötet  i Kina ledde till ett reportage om Supra i tidningen High Fidelity, och ett nytt reportage var inplanerat för ett par veckor sedan. Några dagar innan avresan nåddes jag dock av beskedet att Tommy tagits in på sjukhus.

Våra tankar går till hans hustru Jenny och hans familj, samt till Jörgen Wahlsberg och de andra på Supra. Jenving Technology och Supra Cables kommer att drivas vidare i Tommys anda och man försäkrar att man vill göra allt för att göra honom stolt.


Tommy Jenving och Jan-Eric Persson (Opus3) på Arkenmässan 2008

2003 blev Tommy utsedd till Årets entreprenör
2008 blev han tilldelad ”Lifetime achievement award” vid Arkenmässan
2009 utsågs han till ”Sveriges största hifi-personlighet”

www.jenving.se

1 reaktion på ”Tommy Jenving in memoriam”

  1. Sverker Nordlander

    Man ska heller inte glömma de förstärkare han konstruerade och sålde under namnet AcoustoLab. A great amplifier almost without TIM and still ~100*2 W

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen