High-End 2013

Världens äldsta fortfarande aktiva hifi-brand, Thorens, markerar 130 år med en ny spelare - eller två
forfatter

Dagen före den stora hifi-utställningen i München passade skivspelarlegenden Thorens på att markera märkets 130 års(!) jubiléum med att presentera två nya skivspelare. Eller rättare sagt, en ny skivspelare i två varianter.

Nykomlingarna heter TD206 och TD209 och bygger i hög grad på den kritikerrosade TD309, som med sin fräcka form och färg är en skivspelare man inte undgår att lägga märke till. De båda nykomlingarna är en sorts sneakvariant av 309 och har inte samma fjädring i fötterna, inte samma enkla VTA-justering av tonarmen och istället för ett extra board till skivtallrikens lager har man ett sinnrikt system av utfrästa spår för att minimera vibrationer. Allt naturligtvis för att spara där det är mest förnuftigt att spara för att få ut så bra prestanda som möjligt – allt enligt Thorens chefskonstruktör Helmut Thiele som er utsände fick en pratstund med. Han var mäkta stolt över sina nya spelare och berättade en del om de utmaningar man ställs inför när man ska göra en billigare variant av en optimerad konstruktion. Båda spelarna är försedda med Thorens TP90 tonarm och är tillverkade i Tyskland.

Två varianter var det. TD209 har samma unika formgivning som TD309 medan TD206 är en 209 i klassisk fyrkantig formgivning. Spelarna finns i röd, svart och vit finish. Priset skal ligga på runt 1000 euro i hemlandet komplett inklusive pickup och tillbehör. Men precis som på 309 ska nog pickupen mer ses som ett reservhjul som gör att man kan komma igång direkt med spelandet. Skivspelarna trivs förmodligen ypperligt om man går upp ett par klasser i pickup.

hifi-agenten.se

TD209_Anschluss_V01_AdobeRGB_jpg72

 

TD206_Geschwindigkeitsregler_V01_AdobeRGB_jpg72

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar: