Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Skivpressarna kör igen – efter 25 år

Skivpressarna kör igen – efter 25 år

Skrivet av / 2015-11-17 - 07:10
Skivpressarna kör igen – efter 25 år

Från ett gammaldags, dött format till ett kultfenomen för finsmakare – och nu till helt vanlig mainstream. Vinylen är tillbaka!

LP-skivorna säljer i miljontals, vilket i praktiken faktiskt gör dem till efterträdaren till de i stort sett utdöda CD-skivorna. Skivspelare kan köpas överallt och det är stor efterfrågan på plattorna.

Om man som snabbt växande, framgångsrikt band ska göra en LP av sitt senaste album så är väntetiden tre månader.

Detta innebär att det återigen har blivit en god affär att trycka vinylskivor – ett hantverk som bara för ett par år sedan ansågs lika irrelevant som hattmakaryrket. I Tyskland har EDC (Entertainment Distribution Company) satt igång skivpressarna i sin fabrik i Hannover – efter ett uppehåll på 25 år.

”Vi fick förfrågningar från flera skivbolag och efter en marknadsanalys bestämde vi oss för att återuppta vinylproduktionen”, säger Thomas Moss, försäljnings- och marknadsföringsansvarig för EDC, till tidningen Hannover Allgemeine.

Grå tinningar och skalliga huvuden pryder några av de nyanställda, varav flera har fler decenniers erfarenhet av skivpressar innan produktionen stängdes ned i slutet av 80-talet. Och maskinerna är av samma årgång som de som kör dem. Det har varit svårt att hitta utrustning för att sätta igång fabriken igen eftersom det inte finns några nya industriella skivpressar att köpa och merparten av de gamla har sålts som skrot på 1990-talet.

70 skivpressar i hela världen
De sju maskinerna som används på den nyöppnade EDC-fabriken hittades på internet och köptes i Sverige! Eftersom det inte har skett någon utveckling på området under 30 år måste maskinerna ställas in manuellt – någon datorstyrning finns inte. Att få fram vinylpressar är ett stort problem. Produktionschef Gerhard Eggers uppskattar att det bara finns ungefär 70 fungerande skivpressar i hela världen idag. Så det är en säljares marknad.

Läs också: Vinylrenässansen hotar skivproduktionen

EDC-fabriken har en kapacitet på 15 000 skivor om dagen – vilket motsvarar ungefär fem miljoner om året.

Artikelfoto: Hannover Allgemeine

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

Step up och phonosteg från Pro-Ject

Marantz lanserar 50-serien

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen