TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ren eller smutsig ström – det är frågan

Vi stoppar huvudet i getingboet.

Av / 2017-08-18 - 13:25
Ren eller smutsig ström – det är frågan

När jag blev uppringd av Oslo Hi-Fi Center och inbjuden till en demo så blev jag först intresserad. Men när det sedan visade sig handla om ström och rensning av densamma, blev jag genast skeptisk

Jag har aldrig lyckats ta det här med strömrening riktigt på allvar. Visst har vi under åren fått in och annan nätkabel, och vi har också tagit emot ett och annat nätfilter för test. Men vi har aldrig skrivit något seriöst om det. Dels för att vi aldrig helt har förstått varför det är viktigt, men mest för att vi inte med absolut säkerhet har kunnat säga att vi hört någon skillnad.

Läs också: Superb digitalcentral från Ayre

När det gäller ström så finns det två läger. Dels de som föredrar att rensa strömmen för att, som Geir Tømmervik från Oslo Hi-Fi Center säger: ”Rent ljud börjar med ren ström.” Och så finns det de som hävdar att detta bara är strunt, att man aldrig hör någon skillnad eftersom ”ström är ström” och så länge det finns tillräckligt för att hålla igång komponenterna så gör det ingen skillnad. De som hör till detta läger kan eventuellt hänvisa till naturlagarna. Och till och med många av dem som håller med om att två olika högtalarkablar faktiskt kan ge olika ljudkaraktär, slutar lyssna när man börjar prata om ström.

Anläggningen vi spelade på: CD-spelaren T+A MP 1000E, integrerade förstärkaren Avantgarde Acoustic XA och högtalarna Avantgarde Acoustic Uno XD. Sammanlagd prislapp: 400 000 kronor. Foto: Geir Gråbein Nordby
Anläggningen vi spelade på: CD-spelaren T+A MP 1000E, integrerade förstärkaren Avantgarde Acoustic XA och högtalarna Avantgarde Acoustic Uno XD. Sammanlagd prislapp: 400 000 kronor. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Annons

Själv har jag hört skillnad mellan olika högtalarkablar, och ännu större skillnad mellan balanserade och obalanserade signalkablar. Och ja, jag har varit på mässor där jag har sett och hört demonstrationer av olika strömkomponenter – både kablar och filter – och även om det kändes som om jag hörde skillnad så trodde jag egentligen inte på det. När skillnaderna var subtila avfärdade jag det som placebo, och när skillnaderna var stora har jag varit säker på att det måste vara något fuffens någonstans. Till exempel att de som demonstrerar höjer den ena anläggningens ljudnivå med en halv decibel, vilket tydligen ska vara ett vanligt knep. Fast utan att jag någonsin har lyckats bevisa att det gjorts.

Demonstration av IsoTek
Så nu skulle jag alltså till Oslo Hi-Fi Center efter en speciell inbjudan och träffa Keith Martin, grundare och chef för IsoTek, ett märke som är känt för sina olika nätverksfiltreringslösningar och nätkablar.

Den vänstra sinuskurvan är kantig och representativ för ett typiskt hushållselnät. Till höger hävdar IsoTek att de fixat till kurvan så att den är snudd på idealisk. Foto: Geir Gråbein Nordby
Den vänstra sinuskurvan är kantig och representativ för ett typiskt hushållselnät. Till höger hävdar IsoTek att de fixat till kurvan så att den är snudd på idealisk. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Innan vi började lyssna konstaterade vi att Oslo Hi-Fi Centers elnät består av cirka 50 procent brus. Det mätte vi med en apparat som utgår från hur en perfekt 50 Hz sinuston ser ut och efter att ha mätt upp ojämnheterna kunde vi definiera hur mycket som faktiskt är brus.

Sedan konstaterade vi att alla elektriska komponenter som är anslutna till elnätet inte bara tar emot ström utom också påverkar åt andra hållet. Ju fler stereokomponenter som var kopplade till samma krets desto mer ökade bruset, ända upp till cirka 60 procent.

Vi fick också se mätningar av ett konkurrerande nätfilter. När det kopplades in gjorde det intressant nog inget positivt med strömmen, tvärtemot ökade mängden brus. Vid ett tillfälle gick strömmätaren upp till max, vilket tydligen är gott och väl är 90 procent.

Ett konkurrerande nätfilter förbättrar ingenting, tvärtom ökar bruset betydligt. Foto: Geir Gråbein Nordby
Ett konkurrerande nätfilter förbättrar ingenting, tvärtom ökar bruset betydligt. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Strömmen påverkas åt båda håll
Som redan nämnts påverkas elnätet av allt som är inkopplat. Enligt Keith betyder det för det första att om man ska bygga ett nätfilter ordentligt så måste man – om man har flera grenuttag från filtret till komponenterna – koppla vart och ett av uttagen direkt till filtret. En så kallad stjärnjordformation, där inga av uttagen är kopplade i serie. Det är bara då som man ser till att varje uttag behandlas optimalt och inte påverkar varandra.

– Det görs nästan aldrig, men vi har insett att det är helt nödvändigt för att få ordning på problemen, säger Keith Martin.

En halv arbetsdag med ström
Jag var hos Oslo Hi-Fi Center i fyra timmar. Vi mätte ström, pratade om ström och lyssnade på ström. Ljudanläggningen bestod av CD-spelaren T+A MP 1000E, integrerade förstärkaren Avantgarde Acoustic XA samt högtalarna Avantgarde Acoustic Uno XD.

Inga av kontakterna på IsoTek EVO3 Corvus är kopplade till varandra, var och en av dem är direkt kopplade till filtret. Foto: Geir Gråbein Nordby
Inga av kontakterna på IsoTek EVO3 Corvus är kopplade till varandra, var och en av dem är direkt kopplade till filtret. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Vi bytte inte ut nätkablarna en i taget, utan hoppade direkt från de billigaste svarta strömsladdarna som man får med alla apparater, till hela anläggningen körd genom den billigaste strömrenaren Corvus (7 500 kronor) med var sin IsoTek-nätkabel till komponenterna. Allt för att få ett så bra resultat som möjligt och på så sätt kunna bortse från risken för placebo-effekt.

Demonstrationen skedde med blandade känslor, för är det något jag inte vill veta så är det att strömmen kan påverka musikupplevelsen. Men efter den här seansen jag dock kommit fram till att jag inte längre kan förneka det.

IsoTek har nätkablar i olika prisklasser, billigast är Initium för en tusenlapp. Gråbein Nordby
IsoTek har nätkablar i olika prisklasser, billigast är Initium för en tusenlapp. Gråbein Nordby

 

Snart kommer en mer ingående redovisning av mitt besök, förhoppningsvis med kommentarer från olika håll. Det här är en smula kuslig historia att berätta eftersom det känns som om integriteten står på spel. Å andra sidan vill man ju inte fega ur när man är så säker på vad man hör …

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Du kan behöva den här

Nytt flaggskepp från Audio-Technica

Pro-Ject T1 EVO skivspelare

Rotel firar 100 år med high-end CD-spelare

München flyttar till Wien

McIntosh skyddar anläggningen

Förädlat flaggskepp

Marantz ger dig allt på ett ställe

Stöder högupplöst ljud

-Blir billigare än SL-1200G

Ny referens från Technics

Ny version av NAD:s minianläggning

Rulla till toppen