TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic satsar på ljud igen

Här är minisystemet som är Panasonics första serösa ljudsatsning på ett bra tag.

forfatter
Publicerad 2012-06-11 - 08:45

Den senaste tiden har Panasonic fokuserat mindre på ljud och mer på TV-apparater och kameror. Men nu vill de ta tag i hifi-biten igen, och börjar så smått med ministereon SC-PMX5 och hemmabioanläggningen SC-BTT590.

SC-PMX5

Rent utseendemässigt liknar det här minisystemet mycket annat, det går till exempel inte att undvika att tänka på Onkyo när man ser det. Fast det är inget fel med det, Onkyo ligger bakom många bra minisystem. Men särskilt spännande är utseendet inte.

Det är på insidan som skillnaderna sägs finnas. Förstärkningen är digital och Panasonic har arbetat mycket med att minimera de problem som digitalförstärkning medför, främst att minimera jitter med hjälp av en ny klockgenerator och ett större buffertminne.

Högtalarna är också lite speciella. Panasonics ingenjörer har experimenterat med membran av en blandning av bambu och träkol! Utvecklingen av bambumembran påbörjades 2008 när Panasonic upptäckte att trämaterialet hade vissa egenskaper som passade för ljudåtergivning. Sedan dess har tekniken utvecklats och nu har de alltså kommit fram till att det går utmärkt att blanda i träkol.

SC-PMX5 är utrustad med iPod-docka, CD-spelare och FM/DAB-radio. Den har också en USB-port som spelar musik direkt från USB-minnen.

SC-BTT590

SC-BTT590

Blu-ray-anläggningen är utrustad med samma teknik som förstärkaren i stereosystemet, men högtalarna har mer konventionella membran. Det som sticker ut är i stället ljudläget ”3D Cinema Surround” som försöker simulera 30.1-surroundljud med hjälp av fem högtalare och en subbas. 25 virtuella högtalare, alltså.

Vi var naturligtvis otroligt skeptiska till detta men efter en kort förhandstitt på en PR-byrå, där vi växlade mellan vanlig surround och 3D Cinema Surround måste vi medge att ljudbilden kändes mycket mer svävande och sammanhängande med Panasonics nya teknik. Vi ser fram emot att testa tekniken i vårt eget testrum, i lugn och ro.

Priserna är inte satta ännu men det verkar som om både ministereon och minihemmabion hamnar någonstans kring 5 000 kronor.

panasonic.se

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Bortom allt förnuft – men så fantastiskt! Musikspelare kan verka som ett föråldrat koncept. Men om du drömmer om känsloladdat highend-ljud rakt ur fickan klarar du dig inte utan en.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend