Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ortofon 2MR är krympta 2M pickuper

Ortofons populära 2M-pickuper är mycket bra, men lite för stora för vissa apparater. Svaret kan vara den mindre Ortofon 2MR, som behåller samma kvalitet.

Skrivet av / 2023-11-13 - 17:03
Ortofon 2MR är krympta 2M pickuper

Ortofon har beslutat att skapa en krympt version av sina 2M-pickuper, som svar på marknadens efterfrågan. Resultatet är Ortofon 2MR.

Ortofons bästa serie av Moving Magnet-pickuper kallas 2M, och de bästa är verkligen fantastiska. De billigaste ger mycket för pengarna, medan de bästa kan ersätta en bra MC-pickup – vilket ger ett alternativ för kunder som vill ha en enklare signalväg utan att kompromissa med ljudkvaliteten.

Ortofon 2M Red gradient-resized
Ortofon 2MR (höger) är lägre än den ursprungliga 2M, men håller samma kvalitet. Här 2MR Red. Foto: Ortofon

Ett potentiellt problem

Tyvärr har 2M-pickuper en nackdel. De är nämligen stora och framför allt höga. Inte alla skivspelararmar har en justerbar höjdvinkel, vilket innebär att en uppgradering från en befintlig pickup till en Ortofon 2M kan få armen att luta nedåt på vägen från pickupen till armens bas. Detta ger nålen fel avläsningsvinkel, så att du inte får den ljudkvalitet du betalat för.

Detta kan också hända om du byter från tunna till tjocka skivmattor.

Läs också Perfekt komposition En pickup som ärar Ludwig van Beethoven har stora skor att fylla. Ortofon lyckas riktigt bra.

Ortofon 2MR = lägre

Den nya Ortofon 2MR-serien är lägre och därmed bättre anpassad till skivspelare med fast arm. Pickuperna är anpassade till exakt samma stift som 2M, vilket innebär att en 2MR Red kan uppgraderas till 2MR Blue genom att byta ut stiftet, som är exakt samma stift som på 2M Blue. 2MR Bronze kan också uppgraderas till 2MR Black. Överst är 2MR Black LVB 250, med ett Nude Shibata diamantstift och ett bor-nålrör. Vilket är det näst hårdaste grundämnet efter diamant.

Mono– och 78 rpm-modeller finns också tillgängliga.

ortofon_2mr_black lvb250
Ortofon 2MR Black LVB 250. Foto: Ortofon

Ortofon 2MR: Tillgänglighet och priser

Priserna för Ortofon 2MR är desamma som för Ortofon 2M, från 1 250 kronor för 2MR Red till 10 990 kronor för toppmodellen 2MR Black LVB 250. Och eftersom kvaliteten är densamma tror vi att pickuperna är ett tryggare köp för kunder med en fast armhöjdsvinkel. Pickuperna finns i lager nu.

Mer info: ortofon.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

Step up och phonosteg från Pro-Ject

Marantz lanserar 50-serien

Tillbaka till framtiden med trådlös kassettspelare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen