Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

Integrerad highend: Technics SU-R1000

Innehåller unik teknik.

Skrivet av / 2020-09-01 - 16:25
Integrerad highend: Technics SU-R1000

Ända sedan Technics återuppstod efter att ha varit begravt i många år har märket lanserat nya produkter i snabb takt. Speciellt skivspelare. Legendariska SL-1210 har också återuppstått och finns i olika versioner, alla med direktdriven skivtallrik, pitch-kontroll och stroboskop.

Precis som förr i tiden.

Technics SU-R1000 Reference Class liknar däremot inte någonting som Technics har gjort tidigare. Designen med effektmätare har vi sett förut, men det är på insidan som Technics har revolutionerat hur digitala förstärkare byggs.

För SU-R1000 är en digital, integrerad highend-förstärkare med tämligen unik teknik inuti.

Den har både DAC och skivspelaringång, men inte strömning. Balanserade ingångar finns också, en för linjesignal och en för skivspelare. Och så två par koaxiala och två par optiska digitalingångar (med MQA-stöd), men inte USB-DAC. På fronten sitter ett hörlursuttag.

Hittills låter det här som en beskrivning av vilken förstärkare som helst.

Active Distortion Cancelling Technology

Men SU-R1000 har flera tekniska finesser som inte finns någon annanstans. Technics LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) och JENO (Jitter Elimination, Noise-Shaper Optimization) som vi känner igen från andra Technics-förstärkare finns här också.

Den första, LAPC, gör förstärkaren immun mot högtalarnas varierande fasegenskaper och belastning, medan JENO-tekniken eliminerar jitter från digitala signaler. Den nya ADCT-funktionen (Active Distortion Cancelling Technology) ska avlägsna förvrängning i utgångssteget som beror på varierande elektrisk last.

Intelligent Phono EQ

Inga småsaker precis, men det är inte allt. Technics har gjort ett unikt phono-steg till SU-R1000 som kan fungerar med både MM- och MC-pickuper.

Det kallas för Intelligent Phono EQ, och ska minimera överhörning mellan kanalerna, återge musiken exakt enligt RIAA-kurvorna och optimera fas och förstärkning som kan påverkas av varierande impedanser.

Det ingår en LP-skiva till varje SU-R1000, som används som en signalgenerator för phonosteget under kalibreringsfasen. Den fungerar genom att man spela LP:n medan förstärkaren är i kalibreringsläge, sedan mäter en DSP överhörningen från pickupen och korrigerar för den utan att frekvenskurvan påverkas.

Förstärkaren har även en mer avancerad strömförsörjning än den vi såg i R1-seriens SU-R1 och SE-R1. I den nya strömförsörjningen har Technics lyckats minska brusmängden avsevärt och har flyttat switch-frekvensen längre upp i registret (över 400 kHz), effektivare filtrering ska dessutom minska brus mycket bättre (-120 dB) än vad en konventionell analog strömförsörjning kan.

Technics SU-R1000 släpps i november. Priset hamnar på ungefär 8 000 euro, alltså närmare 90 000 svenska kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kostar mer än en Mercedes

En helt galen förstärkare

Musical Fidelity utökar Nu-Vista-serien

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen