Integrerad highend: Technics SU-R1000

Innehåller unik teknik.
Annons
Annons
forfatter

Ända sedan Technics återuppstod efter att ha varit begravt i många år har märket lanserat nya produkter i snabb takt. Speciellt skivspelare. Legendariska SL-1210 har också återuppstått och finns i olika versioner, alla med direktdriven skivtallrik, pitch-kontroll och stroboskop.

Precis som förr i tiden.

Technics SU-R1000 Reference Class liknar däremot inte någonting som Technics har gjort tidigare. Designen med effektmätare har vi sett förut, men det är på insidan som Technics har revolutionerat hur digitala förstärkare byggs.

För SU-R1000 är en digital, integrerad highend-förstärkare med tämligen unik teknik inuti.

Annons

Den har både DAC och skivspelaringång, men inte strömning. Balanserade ingångar finns också, en för linjesignal och en för skivspelare. Och så två par koaxiala och två par optiska digitalingångar (med MQA-stöd), men inte USB-DAC. På fronten sitter ett hörlursuttag.

Hittills låter det här som en beskrivning av vilken förstärkare som helst.

Active Distortion Cancelling Technology

Men SU-R1000 har flera tekniska finesser som inte finns någon annanstans. Technics LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) och JENO (Jitter Elimination, Noise-Shaper Optimization) som vi känner igen från andra Technics-förstärkare finns här också.

Den första, LAPC, gör förstärkaren immun mot högtalarnas varierande fasegenskaper och belastning, medan JENO-tekniken eliminerar jitter från digitala signaler. Den nya ADCT-funktionen (Active Distortion Cancelling Technology) ska avlägsna förvrängning i utgångssteget som beror på varierande elektrisk last.

Annons

Intelligent Phono EQ

Inga småsaker precis, men det är inte allt. Technics har gjort ett unikt phono-steg till SU-R1000 som kan fungerar med både MM- och MC-pickuper.

Det kallas för Intelligent Phono EQ, och ska minimera överhörning mellan kanalerna, återge musiken exakt enligt RIAA-kurvorna och optimera fas och förstärkning som kan påverkas av varierande impedanser.

Det ingår en LP-skiva till varje SU-R1000, som används som en signalgenerator för phonosteget under kalibreringsfasen. Den fungerar genom att man spela LP:n medan förstärkaren är i kalibreringsläge, sedan mäter en DSP överhörningen från pickupen och korrigerar för den utan att frekvenskurvan påverkas.

Förstärkaren har även en mer avancerad strömförsörjning än den vi såg i R1-seriens SU-R1 och SE-R1. I den nya strömförsörjningen har Technics lyckats minska brusmängden avsevärt och har flyttat switch-frekvensen längre upp i registret (över 400 kHz), effektivare filtrering ska dessutom minska brus mycket bättre (-120 dB) än vad en konventionell analog strömförsörjning kan.

Annons

Technics SU-R1000 släpps i november. Priset hamnar på ungefär 8 000 euro, alltså närmare 90 000 svenska kronor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Det trådlösa headsetet med ANC är gjort för Xbox, men kan användas med andra plattformar också – och med musik.
BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Beoplay HX tar upp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose och andra.
Sound Blaster JAM V2 – billiga trådlösa hörlurar som funkar bra på hemmakontoret.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.