Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Integrerad highend: Technics SU-R1000

Innehåller unik teknik.

Ända sedan Technics återuppstod efter att ha varit begravt i många år har märket lanserat nya produkter i snabb takt. Speciellt skivspelare. Legendariska SL-1210 har också återuppstått och finns i olika versioner, alla med direktdriven skivtallrik, pitch-kontroll och stroboskop.

Precis som förr i tiden.

Technics SU-R1000 Reference Class liknar däremot inte någonting som Technics har gjort tidigare. Designen med effektmätare har vi sett förut, men det är på insidan som Technics har revolutionerat hur digitala förstärkare byggs.

För SU-R1000 är en digital, integrerad highend-förstärkare med tämligen unik teknik inuti.

Annons

Den har både DAC och skivspelaringång, men inte strömning. Balanserade ingångar finns också, en för linjesignal och en för skivspelare. Och så två par koaxiala och två par optiska digitalingångar (med MQA-stöd), men inte USB-DAC. På fronten sitter ett hörlursuttag.

Hittills låter det här som en beskrivning av vilken förstärkare som helst.

Active Distortion Cancelling Technology

Men SU-R1000 har flera tekniska finesser som inte finns någon annanstans. Technics LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) och JENO (Jitter Elimination, Noise-Shaper Optimization) som vi känner igen från andra Technics-förstärkare finns här också.

Den första, LAPC, gör förstärkaren immun mot högtalarnas varierande fasegenskaper och belastning, medan JENO-tekniken eliminerar jitter från digitala signaler. Den nya ADCT-funktionen (Active Distortion Cancelling Technology) ska avlägsna förvrängning i utgångssteget som beror på varierande elektrisk last.

Annons

Intelligent Phono EQ

Inga småsaker precis, men det är inte allt. Technics har gjort ett unikt phono-steg till SU-R1000 som kan fungerar med både MM- och MC-pickuper.

Det kallas för Intelligent Phono EQ, och ska minimera överhörning mellan kanalerna, återge musiken exakt enligt RIAA-kurvorna och optimera fas och förstärkning som kan påverkas av varierande impedanser.

Det ingår en LP-skiva till varje SU-R1000, som används som en signalgenerator för phonosteget under kalibreringsfasen. Den fungerar genom att man spela LP:n medan förstärkaren är i kalibreringsläge, sedan mäter en DSP överhörningen från pickupen och korrigerar för den utan att frekvenskurvan påverkas.

Förstärkaren har även en mer avancerad strömförsörjning än den vi såg i R1-seriens SU-R1 och SE-R1. I den nya strömförsörjningen har Technics lyckats minska brusmängden avsevärt och har flyttat switch-frekvensen längre upp i registret (över 400 kHz), effektivare filtrering ska dessutom minska brus mycket bättre (-120 dB) än vad en konventionell analog strömförsörjning kan.

Annons

Technics SU-R1000 släpps i november. Priset hamnar på ungefär 8 000 euro, alltså närmare 90 000 svenska kronor.

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Innehåller unik teknik.

Innehåller unik teknik.

Innehåller unik teknik.

Innehåller unik teknik.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.