Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Hörlurs-DAC och mediespelare från TEAC

TEAC satsar på högupplöst ljud i kompakt format.

Skrivet av / 2015-10-28 - 20:46
Hörlurs-DAC och mediespelare från TEAC

När det handlar om minikomponenter av det mer påkostade slaget är det få som gör det lika bra som TEAC. Nu släpper det japanska märket två nya högupplösta komponenter: en hörlurs-DAC en mediespelare.

UD-503
UD-503 är en USB-DAC med hörlursförstärkare. Den ersätter DU-501 och är en äkta dual mono-konstruktion för maximal kanalseparation. Den har också en inbyggd förförstärkare så att den kan kopplas till en riktig stereo eller ett par aktiva högtalare. Den har dessutom balanserade utgångar för att hålla nere bruset till ett minimum, plus naturligtvis vanliga obalanserade. För övrigt kan de två hörlursuttagen kopplas ihop för att ge balanserad signal till kompatibla hörlurar.

DAC-chipen (AKM Verita AK4490) stöder PCM-signaler upp till 32 bit/394 kHz och klarar också det smalare DSD-formatet, då med hela 11,2 MHz-upplösning – alltså det högsta som finns. Själva USB-överföringen från Mac och PC sker asynkront och omvandlaren har separata klockor för 44,1 kHz och 48 kHz så att en av klockorna passar oavsett vilken upplösning musikformatet har, vilket minimerar jitter (fel i tidsdomänen).

UD-503 har optisk och koaxial digitalingång samt USB-port och dessutom en analog linjeingång så att man till exempel kan koppla in en radio eller skivspelare (om man har en skivspelarförstärkare mellan).

teac-NT-503
Nätverksspelaren NT-503 stöder högupplösta musikformat och streaming-tjänster. Foto: TEAC

Vill du ha nätverksströmning också så är det NT-503 som gäller. Den har inte en lika påkostad hörlursdel som DU-503 men DAC- och förförstärkardelen (inklusive de balanserade utgångarna) är densamma. Den analoga ingången är dock ersatt av en nätverkskontakt.

NT-503 kan spela högupplösta musikfiler från en dator eller nätverkshårddisk (NAS) och går att styra från mobilen med hjälp av TEAC HR Remote-appen. Den har också inbyggt stöd för musiktjänster som Spotify och Deezer och dessutom internetradio. Tidal- och Spotify-användare får tills vidare använda Bluetooth (aptX, AAC) eller koppla datorn till USB-DAC-ingången.

UD-503 kostar cirka 10 000 kronor och NT-502 cirka 12 000 kronor. Båda finns i svart och silver.

Artikelfoto: TEAC

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En helt galen förstärkare

Musical Fidelity utökar Nu-Vista-serien

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen