Nyheter

Det går inte att skriva highend-historien utan att nämna Audio Research. Nu lanserar de en ny serie förstärkare.
Annons
Annons
forfatter

De nya modellerna är en flört med det förflutna – Audio Research började på 70-talet – eftersom de heter Foundation. Inte för att de är de billigaste i sortimentet utan för att de tre är en förlängning av ryggraden i Audio Researchs långa historia.

Ännu så länge låter effektförstärkarna i Foundation-serien vänta på sig, men en förförstärkare, en skivspelarförstärkare (RIAA-steg) och en digitalomvandlare är en bra början för den nya serien.

Designen kommer från GS-serien, som vi har testat utförligt. Integrerade GSi75 kan du läsa om här och för- och effektförstärkaren GS Pre/GS150 hittar du här.

Den nya serien ersätter välrenommerade modeller som förförstärkaren LS27 och skivspelarförstärkaren PH8. Nya digitalomvandlaren DAC9 ska dock finnas parallellt med den något äldre Reference DAC – och kostar definitivt mindre än de 180 000 kronor som Audio Research vill ha för toppmodellen.

DAC9 har naturligtvis radiorör i analogdelen – bland annat ett par 6H30 – och på baksidan sitter fem digitalingångar: USB, koaxial med RCA- och BNC-kontakt, optisk Toslink samt 110-ohms balanserad ESU/EBU.

Med hjälp av fyra DAC-processorer körs ljudet balanserat i den digitala domänen, vilket Audio Research anser ger bättre dynamik och upplösning. Omvandlingen arbetar med upp till 384 kHz uppsampling för att minimera digitalbrus i det hörbara registret. Den stöder allting upp till DSD-filer.

Omvandlaren har balanserade utgångar för det analoga ljudet samt digitalfilter som gör att man kan anpassa ljudkaraktären på den inkommande signalen.

Skivspelarförstärkaren PH9 har också 6H30-rör och bland annat fem olika impedansinställningar för olika pickuper. Impedans, speltid och andra saker kan styras från fjärrkontrollen.

Förförstärkaren LS28 är ett renodlat analogt försteg utan RIAA eller DC. Den har fyra balanserade och fyra obalanserade ingångar och dubbla balanserade och obalanserade utgångar till effektförstärkare. Även här det 6H30-rör inblandade.

Det går att namnge ingångarna och kontrollera hur många timmars speltid rören haft. LS28 har förbikoppling för hemmabioljud.

Pris och tillgänglighet är okänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Fujiifilm får oss att längta efter resor igen.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
Reporter-version med Kevlar.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Nytt för i år: Philips bästa LCD-skärmar utrustas med avancerad MiniLED-bakbelysning!
Årets nya OLED-skärmar får flera uppdateringar, dessutom kommer det en ny 77-tummare med Ambilight!
Philips lanserar hörlurar och öronproppar för träning och sport.
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
BMW:s kommande elbil visar vad den kan på testbanan.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Framför allt blir OnePlus 9 en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8, men skärmarna är inte så annorlunda mot förra året.
Hörlurarna Nova H1 är gjorda för kvinnor och andra som gillar att smycka sig med örhängen.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.