Search
Generic filters

Highend hittar sina rötter

Det går inte att skriva highend-historien utan att nämna Audio Research. Nu lanserar de en ny serie förstärkare.

De nya modellerna är en flört med det förflutna – Audio Research började på 70-talet – eftersom de heter Foundation. Inte för att de är de billigaste i sortimentet utan för att de tre är en förlängning av ryggraden i Audio Researchs långa historia.

Ännu så länge låter effektförstärkarna i Foundation-serien vänta på sig, men en förförstärkare, en skivspelarförstärkare (RIAA-steg) och en digitalomvandlare är en bra början för den nya serien.

Designen kommer från GS-serien, som vi har testat utförligt. Integrerade GSi75 kan du läsa om här och för- och effektförstärkaren GS Pre/GS150 hittar du här.

Den nya serien ersätter välrenommerade modeller som förförstärkaren LS27 och skivspelarförstärkaren PH8. Nya digitalomvandlaren DAC9 ska dock finnas parallellt med den något äldre Reference DAC – och kostar definitivt mindre än de 180 000 kronor som Audio Research vill ha för toppmodellen.

DAC9 har naturligtvis radiorör i analogdelen – bland annat ett par 6H30 – och på baksidan sitter fem digitalingångar: USB, koaxial med RCA- och BNC-kontakt, optisk Toslink samt 110-ohms balanserad ESU/EBU.

Med hjälp av fyra DAC-processorer körs ljudet balanserat i den digitala domänen, vilket Audio Research anser ger bättre dynamik och upplösning. Omvandlingen arbetar med upp till 384 kHz uppsampling för att minimera digitalbrus i det hörbara registret. Den stöder allting upp till DSD-filer.

Omvandlaren har balanserade utgångar för det analoga ljudet samt digitalfilter som gör att man kan anpassa ljudkaraktären på den inkommande signalen.

Skivspelarförstärkaren PH9 har också 6H30-rör och bland annat fem olika impedansinställningar för olika pickuper. Impedans, speltid och andra saker kan styras från fjärrkontrollen.

Förförstärkaren LS28 är ett renodlat analogt försteg utan RIAA eller DC. Den har fyra balanserade och fyra obalanserade ingångar och dubbla balanserade och obalanserade utgångar till effektförstärkare. Även här det 6H30-rör inblandade.

Det går att namnge ingångarna och kontrollera hur många timmars speltid rören haft. LS28 har förbikoppling för hemmabioljud.

Pris och tillgänglighet är okänt.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Pro-Ject X2

  Riktpris: 12000 kr Analog vinlylvinnare

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.