Nyheter

Det går inte att skriva highend-historien utan att nämna Audio Research. Nu lanserar de en ny serie förstärkare.
Annons
Annons
forfatter

De nya modellerna är en flört med det förflutna – Audio Research började på 70-talet – eftersom de heter Foundation. Inte för att de är de billigaste i sortimentet utan för att de tre är en förlängning av ryggraden i Audio Researchs långa historia.

Ännu så länge låter effektförstärkarna i Foundation-serien vänta på sig, men en förförstärkare, en skivspelarförstärkare (RIAA-steg) och en digitalomvandlare är en bra början för den nya serien.

Designen kommer från GS-serien, som vi har testat utförligt. Integrerade GSi75 kan du läsa om här och för- och effektförstärkaren GS Pre/GS150 hittar du här.

Den nya serien ersätter välrenommerade modeller som förförstärkaren LS27 och skivspelarförstärkaren PH8. Nya digitalomvandlaren DAC9 ska dock finnas parallellt med den något äldre Reference DAC – och kostar definitivt mindre än de 180 000 kronor som Audio Research vill ha för toppmodellen.

DAC9 har naturligtvis radiorör i analogdelen – bland annat ett par 6H30 – och på baksidan sitter fem digitalingångar: USB, koaxial med RCA- och BNC-kontakt, optisk Toslink samt 110-ohms balanserad ESU/EBU.

Annons

Med hjälp av fyra DAC-processorer körs ljudet balanserat i den digitala domänen, vilket Audio Research anser ger bättre dynamik och upplösning. Omvandlingen arbetar med upp till 384 kHz uppsampling för att minimera digitalbrus i det hörbara registret. Den stöder allting upp till DSD-filer.

Omvandlaren har balanserade utgångar för det analoga ljudet samt digitalfilter som gör att man kan anpassa ljudkaraktären på den inkommande signalen.

Skivspelarförstärkaren PH9 har också 6H30-rör och bland annat fem olika impedansinställningar för olika pickuper. Impedans, speltid och andra saker kan styras från fjärrkontrollen.

Förförstärkaren LS28 är ett renodlat analogt försteg utan RIAA eller DC. Den har fyra balanserade och fyra obalanserade ingångar och dubbla balanserade och obalanserade utgångar till effektförstärkare. Även här det 6H30-rör inblandade.

Det går att namnge ingångarna och kontrollera hur många timmars speltid rören haft. LS28 har förbikoppling för hemmabioljud.

Annons

Pris och tillgänglighet är okänt.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Helt elektrisk version av X1.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
Den här kan vi bara hoppas att de sätter i serieproduktion.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
Sony uppdaterar sina flaggskepp.
Helt elektrisk version av X1.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.