Search
Generic filters

Här visas framtiden

Nu börjar IFA 2015, mässan som visar oss framtidens produkter – som du kan köpa i morgon.

FA-mässan är Europas största elektronikmässa, med fler än 240 000 besökare och fler än 1 500 utställare på 150 000 kvadratmeters yta i Berlin.

IFA, som egentligen är en förkortning för Internationale FunkAusstellung, har hållit på i 90 år och årets är den 55 i ordningen. Ljud & Bild rapporterar direkt från mässan här varje dag, från onsdag till söndag.

Mässan brukar ge en tydlig fingervisning om vilka produkter vi kan förvänta oss att hitta i butikerna i höst. I år är vi ganska så säkra på att vi kommer att få se ett brett urval av 4K-TV-apparater i många fler storlekar, och kanske är det i år som OLED-skärmar med 4K-upplösning får sitt stora genombrott. En sak är säker: 4K-skärmarna blir billigare och billigare och det kommer dessutom mer 4K-material att titta på.

Miss-IFA-de-2

Alla de stora tillverkarna – Samsung, Sony, Philips, LG och Panasonic – visar upp sina nya TV-modeller under de kommande dagarna, men vi förväntar oss också flera Blu-ray-spelare med 4K (eller Ultra-HD som det också heter) som du faktiskt kan köpa redan i höst.

IFA handlar inte så mycket om foto, men räkna med att se fler kameror med 4K-video där än på många andra ställen, för 4K kommer för fullt till systemkameror i höst och nästa år.

Hemmabio har de senaste åren handlat mycket om soundbar-högtalare och det kommer det att göra i år också. Men nu blir ljudlimporna och ljudsocklarna mycket mer än bara högtalare. De får fler anslutningar och är trådlösa så att du kan strömma musik direkt – och kanske får vi se Dolby Atmos i en soundbar för första gången?

Hifi har alltid varit en stor del av IFA. På senare år har det dock skett en glidning från separata komponenter till trådlösa högtalare, hörlurar och anläggningar. Så kommer det att fortsätta även i år.

Trådlöst ljud växer med våldsam fart, och snart kan till och med kaffekokare spela trådlös musik.

En trend vi också kommer att se mer av är Hi-Res – högupplöst ljud. Spelare, hörlurar och trådlösa anläggningar och högtalare kommer att få allt bättre stöd för Hi-Res, vilket potentiellt kan ge ett bättre ljud än vad Spotify kan.

Eftersom Sony, Samsung och LG finns på plats är det bara naturligt att nya mobiler och surfplattor presenteras, fast inte på särskilt bred front. Det brukar handla om någon enstaka toppmodell. Det stora mobilsläppet kommer inte förrän på Mobile World Congress i februari.

Wearable-teknik, alltså produkter som man har på sig, till exempel armband och klockor, kommer vi också att få se på IFA-mässan, men wearables är fortfarande en ung produktkategori, så vi räknar inte med några sensationella nyheter.

Ljud & Bilds redaktion finns på plats under IFA 2015 och rapporterar dagligen.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.