ISE 2015

Genelec gav en övertygande demonstration av ljudformatet Auro-3D och visade upp sin koaxialhögtalare 8351.
Annons
Annons
forfatter

Det var dunder och brak i Genelecs ljudmonter på årets ISE-mässa. Allt berodde på demonstrationen av det tredimensionella ljudformatet Auro-3D – och Genelec gjorde ingen besviken.

Oavsett om det var flygplan som flög över oss eller en hundramannaorkester som spelade musik så lät det intensivt och otroligt dynamiskt. Men det kändes aldrig för högt!

När ett flygplan dundrade fram över våra huvuden var det en mycket sömlös övergång från längst fram till längst bak. Och tack vare en perfekt definierad mittpunkt från taket höll sig ljudbilden hela tiden samlad.

Högtalarsystemet bestod av elva kanaler plus subbas och baskanalen var en helt integrerad del av allting. Runt omkring oss fanns flera 8351-högtalare, medan 400-serien – som är speciellt framtagen för installationer – var monterad i taket.

Genelec_83512
Genelec 8351 är en koaxialhögtalare med helt dolt baselement.

Koaxial
Apropå den helt nya högtalarmodellen 8351 så är det en originell skapelse: en koaxial diskant/mellanregister-konstruktion där mellanregistret täcks av skum. Allt för att ge en sömlös övergång mellan de två elementen, utan ett glapp som annars kan orsaka fasfel runt delningsfrekvensen.

Genelec_8351_coax
Mellanregistret är klätt med en sorts skum för att skapa en sömlös övergång till diskanten.

Ännu mer udda är att det inte verkar som om högtalaren har något baselement. Det beror på att det sitter inuti högtalarem Det finns bara två basreflexöppningar, i form av springor på över- och undersidan.

Genelec_8351
Basportarna sitter elegant placerade längst upp och längst ned på fronten.

För att ge en optimalt jämn frekvenskurva i alla rum är 8351 utrustad med en DSP-kalibrering som Genelec kallar AutoCal. Högtalarna kostar ungefär 30 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Philips lanserar hörlurar och öronproppar för träning och sport.
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
BMW:s kommande elbil visar vad den kan på testbanan.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Framför allt blir OnePlus 9 en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8, men skärmarna är inte så annorlunda mot förra året.
Hörlurarna Nova H1 är gjorda för kvinnor och andra som gillar att smycka sig med örhängen.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.