Search
Generic filters

Genelec demonstrerade Auro-3D

Genelec gav en övertygande demonstration av ljudformatet Auro-3D och visade upp sin koaxialhögtalare 8351.

Det var dunder och brak i Genelecs ljudmonter på årets ISE-mässa. Allt berodde på demonstrationen av det tredimensionella ljudformatet Auro-3D – och Genelec gjorde ingen besviken.

Oavsett om det var flygplan som flög över oss eller en hundramannaorkester som spelade musik så lät det intensivt och otroligt dynamiskt. Men det kändes aldrig för högt!

När ett flygplan dundrade fram över våra huvuden var det en mycket sömlös övergång från längst fram till längst bak. Och tack vare en perfekt definierad mittpunkt från taket höll sig ljudbilden hela tiden samlad.

Högtalarsystemet bestod av elva kanaler plus subbas och baskanalen var en helt integrerad del av allting. Runt omkring oss fanns flera 8351-högtalare, medan 400-serien – som är speciellt framtagen för installationer – var monterad i taket.

Genelec_83512
Genelec 8351 är en koaxialhögtalare med helt dolt baselement.

Koaxial
Apropå den helt nya högtalarmodellen 8351 så är det en originell skapelse: en koaxial diskant/mellanregister-konstruktion där mellanregistret täcks av skum. Allt för att ge en sömlös övergång mellan de två elementen, utan ett glapp som annars kan orsaka fasfel runt delningsfrekvensen.

Genelec_8351_coax
Mellanregistret är klätt med en sorts skum för att skapa en sömlös övergång till diskanten.

Ännu mer udda är att det inte verkar som om högtalaren har något baselement. Det beror på att det sitter inuti högtalarem Det finns bara två basreflexöppningar, i form av springor på över- och undersidan.

Genelec_8351
Basportarna sitter elegant placerade längst upp och längst ned på fronten.

För att ge en optimalt jämn frekvenskurva i alla rum är 8351 utrustad med en DSP-kalibrering som Genelec kallar AutoCal. Högtalarna kostar ungefär 30 000 kronor.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.