Fler förstärkare från Aavik Acoustics

Danska Aavik Acoustics tar på allvar steget till highend – med 150 rena watt och förförstärkare med inbyggd DAC.

De har bara hållit på i drygt ett år. I slutet av 2014 släppte de en 300-watts förstärkare som hette U-300, som vi har berättat om tidigare. Nu är tiden kommen för ett för- och ett slutsteg.

Förförstärkaren heter C-300 och ser precis ut som den integrerade förstärkaren, fast är mer påkostad än kontrolldelen av U-300. Den renodlade förförstärkaren har inbyggd digitalomvandlare och fem digitalingångar som klockar om signalen till 24 bit/200 kHz-format. Stöd för DSD-filer finns också, för dem som behöver det.

Foto: Aavik Acoustics

Foto: Aavik Acoustics

Det finns två USB-portar som är galvaniskt avgränsade från varandra, för DSD- respektive PCM-filer. I praktiken betyder det att C-300 använder sig av två omvandlare, en för DSD- och en för PCM.

Skivspelaringång finns också. Den är anpassad för MC-pickuper (Moving Coil) som har lägre signalstyrka än vanliga MM-pickuper (Moving Magnet). 62 dB förstärkning och justerbar impedans från 50 till 5000 ohm innebär att skivspelaringången passar de flesta MC-pickuper.

Foto: Aavik Acoustics

Foto: Aavik Acoustics

Effektförstärkaren P-300 lämnar 150 watt per kanal. Och inte vilka watt som helst, utan klass A med bipolära utgångstransistorer som körs utan switching för att åstadkomma mindre förvrängning och renare ljud.

Förstärkaren har oerhört korta signalvägar och fyra 600-watts nätdelar som tillsammans levererar 2400 watt och mer än 80 ampere ström. Det bör räcka ett bra tag, även om man har tungdrivna högtalare.

Danska Aavik Acoustics visar upp sin förstärkarkombination på CES.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.