Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

En sådan här har du aldrig sett förut

Bli inte lurad av utseendet, McIntoshs nya skivspelare är mycket mer än så.

Av / 2019-01-25 - 13:50
En sådan här har du aldrig sett förut

Den är en förstärkare också. En rörförstärkare. Och digitalomvandlare. Trådlös. Nämnde vi Bluetooth? Och så har den ett phono-steg och en hörlursförstärkare. Och alltihop är inbyggt.

Vi sade ju det: du har aldrig sett på maken. I alla fall inte från McIntosh. Som redan har tre andra skivspelare av den mer konventionella highend-sorten.

Så McIntosh MT100 är egentligen en integrerad skivspelare, med hela anläggningen utom högtalare, i en och samma apparat.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh

Rörförstärkare

Den spelar vinyl som alla andra grammofoner men eftersom den dessutom har både DAC, analog förförstärkare med rör och en 50-watts förstärkare inbyggd, fungerar den som en modern stereo.

Den remdrivna skivspelaren har ett eget RIAA-steg på insidan, och man väljer mellan de fyra ingångarna och styr volymen med rattarna vänster. Hörlurarna kopplas in till höger.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh

MT100 kan även styras från fjärrkontrollen, där man kan välja mellan ljudkällor som är inkopplade till en analog ingång, två digitala ljudkällor eller Bluetooth. Utöver skivspelaren, alltså.

Med andra ord kan hela familjen använda den. Koppla in TV:n till den optiska ingången, strömma Spotify via Bluetooth och koppla den gamla CD-spelaren till den analoga ingången.

Det enda man behöver är ett par bra högtalare. Till exempel McIntoshs egna XR50, våra referenshögtalare Dynaudio Contour 20 eller de underbara Sonus faber Olympica I, för att nämna tre av de bästa.

Pickup behöver man inte tänka på. Det ingår en Sumiko Olympia MM-pickup.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh

Subwoofer

MT100 har två par högtalarutgångar och en subwoofer-utgång, om man skulle bli sugen på lite mer djup i basen. Den kan också kopplas till en separat förstärkare, en starkare effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare. Möjligheterna är stora.

McIntosh MT100 är helt enkelt väldigt cool, och vi får hoppas att ljudet håller samma klass som designen. Den 15,2 kg tunga skivspelaren har en skivtallrik av aluminium som väger 3,2 kilo och går att beställa redan nu.

Priset i USA är 6 500 dollar, så räkna med lite drygt en extra nolla här hemma i Sverige.

Foto: McIntosh
Foto: McIntosh
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen