TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

DTS-X utlovar enklare 3D-ljud

DTS nya 3D-format kommer till en rad nya hemmabioförstärkare i år.

Tanken med DTS-X är att vara en motpol till det omtalade Atmos-formatet från Dolby.

Precis som Dolby Atmos är DTS-X ett tredimensionellt (även kallat ”immersive sound”) och objektbaserat ljudformat. Det betyder att ljudeffekterna placeras med hjälp av höjd-, längd- och breddkoordinater som ingår i ljudet som metadata. Förstärkaren använder denna information för att placera ut varje ljudeffekt på rätt ställe i hemmabion.

Flexiblare
DTS11.1

Skillnaden på DTS-X och Dolby Atmos verkar vara att DTS-varianten är mer flexibel, både när det gäller antal högtalare och var de befinner sig. Kraven på högtalarplacering är inte lika strikta som med Atmos, där höjdhögtalarna måste sitta i taket (eller riktas och reflekteras mot taket). Med DTS-X har man större frihet att montera surroundhögtalarna där de passar bäst, eller att behålla sitt nuvarande högtalarsystem.

Skjermbilde-2015-04-12-kl.-22.25.33

Man kan också se det ur en annan synvinkel: Om du redan har takhögtalare för en Dolby Atmos- eller Auro-konfiguration så lär de fungera även med DTS-X.

DTS har tidigare lanserat DTS Headphone X, som är en tredimensionell ljudstandard för hörlurar. Här är en YouTube-video som visar en aktuell konfiguration med höjdkanaler.

https://www.youtube.com/watch?v=sKH5D3Znw0Q

Öppen standard
En annan fördel med DTS-X är att det bygger på en öppen plattform som heter MDA (Multi-Dimensional Audio), vilket innebär lägre kostnader för dem som vill producera tredimensionella ljudspår. Vi förmodar att detta kommer ha positiv betydelse för utbredningen av filmer som stöder DTS-X och att standarden kan implementeras både inom streaming (till exempel Netflix) och fysiska format som Blu-ray och kommande UHD Blu-ray. Detta återstår dock att se.

DTS-X kommer som en firmware-uppgradring till en rad hemmabioförstärkare under hösten 2015. Bland bekräftade modeller finns Denon AVR-X7200W och Marantz AV8802, men även Yamaha, Onkyo, Pioneer, Steinway Lyngdorf och Trinnov ska lansera modeller med DTS-X under året.

Källa: DTS

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.