Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

DS Audio Master3 fotoelektrisk pickup

DS Audio tillverkar pickuper i en klass för sig. Och nu finns det en ny toppmodell med en vansinnig prislapp.

Skrivet av / 2023-11-15 - 17:43
DS Audio Master3 fotoelektrisk pickup

De flesta pickuper har antingen Moving Magnet (MM) eller Moving Coil (MC). Och båda bygger på elektromotorisk induktion. Men så har vi japanska DS Audio, som gör saker på sitt eget unika sätt.

Deras pickuper är optiska och arbetar med fotoceller som läser av vibrationerna i nålarmen. Vi har tidigare testat DS Audio DS-002, och vår skivspelarexpert Lasse Svendsen var entusiastisk och beskrev ljudet från den mycket dyra pickupen som uppseendeväckande och lysande bra.

(Foto: DS Audio)

Nu har DS Audio uppgraderat tekniken och lanserat en ny modellgeneration. Den nya modellen, som fått namnet DS Audio Master3, har separata lysdioder och fotoceller för varje kanal. Nålarmen på vilken den mikroslipade diamanten är monterad är också tillverkad av diamant.

Läs också DS Audio DS-002 Tekniken är kanske lastgammal, men ljudet från den optiska pickupen är revolutionerande fräscht.

Man behöver ingen RIAA-ingång på förstärkaren för att ansluta den optiska pickupen. Signalförstärkning och frekvensresponsutjämning hanteras av den medföljande DS Master3-equalizern, som är minst lika extrem som pickupen själv. Equalizern är i dual mono-konstruktion och innehåller inte mindre än sex solida transformatorer. Detta ger en totalvikt på 23 kg!

Naturligtvis behöver du en ordentlig equalizer till pickupen (Foto: DS Audio).

DS Master3 kostar 9500 USD (cirka 100 000 kr). Och då är inte DS Master3 equalizern inräknad. Den kostar 17 500 USD (knappt 185 000 kr). Så vi är i samma prisklass som en prisvärd elbil. Och då måste man fortfarande lägga till priset för en skivspelare. Men det är ju handbyggd japansk kvalitet vi talar om.

 

Även om DS Master3 är en rejäl uppgradering jämfört med de två tidigare generationerna så är det inte helt korrekt att den är toppmodellen. DS Audio har nämligen en annan modell, Grand Master Extreme, som är ännu råare. Här är nålen och nålarmen tillverkade av ett enda stycke diamant! Priset för enbart pickupen är 22 500 USD!

Mer info: DS Audio

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En helt galen förstärkare

Musical Fidelity utökar Nu-Vista-serien

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen