TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Digital lyx från dCS

forfatter
Publicerad 2012-09-21 - 09:14

De som känner till dCS vet att om du måste fråga om priset så har du inte råd. Det handlar om det allra yppersta inom digital signalbehandling. Allt för att komma närmare musiken – så nära att man befinner sig mitt i den, utan att kunna komma ut igen.

Vivaldi-serien består av fyra kompromisslösa komponenter: en digital uppsamplare, ett CD/SACD-drivverk, ett DAC-steg och en masterklocka. Tillsammans kostar de 110 000. Dollar.

För den nätta summan 110 000 dollar får du en fin stapel elektronik som tar hand om digitalsignaler. Allt du behöver är en signalkälla. Och en förstärkare och ett par högtalare. 
Komponenterna är utvecklade för maximal flexibilitet och har en lång rad in- och utgångar, och har senaste generationens dCS Ring DAC, digitalbehandling och klocksystem.


Vivaldi Upsampler


Uppsamplare

Vivaldi Upsampler tar emot musik från vilken digital signalkälla som helst och omvandlar signalen till antingen högupplöst DXD (24 bit/358,8 eller 384 kHz), DSD (1 bit/2,822 MHz) eller mer standardiserad 24 bit/96–192 kHz.

Nätverksanslutningen innebär att det går att streama högupplösta ljudfiler från en dator eller hårddisk via DLNA. En asynkron USB-port finns också på plats. Uppsamplaren är Apple-godkänd och kan alltså spela musik från iPod eller iPhone digitalt via USB. Allt för 20 000 dollar.

Masterklocka och drivverk
Master Clock är den billigaste komponenten i Vivaldi-systemet och kostar ”bara” 14 000 dollar. Den är utrustad med en kraftfull Grade 1-masterklocka och två uppsättningar klockutgångar som kan synkroniseras vid olika frekvenser. Det nya automatiska klockläget minimerar jitter och förenklar inställningen. Dubbla balanserade AES/EBU-utgångar stöder dCS-krypterat DSD till en dCS-DAC från SACD, och Master Clock kan dessutom sampla upp vanliga CD-signaler till högupplöst DXD.

En naturlig partner till Master Clock är naturligtvis drivverket Vivaldi Transport, som kostar maffiga 40 000 dollar. Fast då klarar den både CD och SACD …


Vivaldi Transport


Omvandlaren

Kronan på verket är D/A-omvandlaren Vivaldi DAC. Detta är den senaste versionen av dCS Ring DAC med digitalbehandling och klocka. Eftersom den har både signalbehandling och klocka kan den användas på egen hand tillsammans med drivverket, fast dCS rekommenderar att man ändå kopplar in den externa klockan och uppsamplaren.

Vivaldi DAC stöder i princip alla ljudformat, inklusive de med högsta upplösning från uppsamplaren. En ny och förbättrad volymkontroll gör att man inte behöver någon analog förförstärkare utan kan koppla omvandlaren direkt till effektförstärkaren.


Vivaldi DAC och Master Clock

plaudio.com

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend