KEF har bestämt sig för att tillverka Blade, den milt sagt uppseendeväckande högtalaren av kolfiber. Schweiziska Soulution har bestämt sig för att göra en kolossal integrerad förstärkare och NAD lanserar sin första trådlösa musikförstärkare.
Först sa de att det inte gick. En så stor högtalare i kolfiber skulle kosta alldeles för mycket. Till och med mer än den enorma aluminiumhögtalaren Moun. Exakt vad som har hänt vet vi inte, kanske bytte de till nya batterier i miniräknaren, för nu har KEF meddelat att det visst går att bygga Blade till ett någorlunda vettigt pris.
Runt en kvartsmiljon, pratas det om, vilket placerar Blade i samma klass som Sonus faber Amati, KEFs egen Reference 207/2 och ett par andra värstinghögtalare. Blade ska finnas i utvalda butiker redan om ett par månader, och då ska vi försöka ta reda på om den låter bättre än på mässan.
KEF spelade på en blandning av Arcam, Electrocompaniet och Logitech Squeezebox, vilket gav en antydan om hur det kan låta. Demon var däremot inte riktigt lyckad, det lät tunt och vasst och det nya koaxialelementet fick aldrig visa vad det går för.
En av de lugnaste demonstrationerna på hela mässan måste ha varit den med Soulution 530, en tämligen välvuxen integrerad förstärkare. Den blev nämligen inte demonstrerad alls, tyvärr.
Men den tillhörande CD-spelaren 540 fick vi lyssna på. I en komplett Soulution-rigg och med Magicos nya golvmodell Q3. Det var en välljudande kombination som inte nådde upp till sin fulla potential i rummet de stod i.
Stativmodellen Q1 fick vi tyvärr inte höra, men Magico visade åtminstone upp hur omfattande kabinettkonstruktionen är. Aluminium och stag åt alla håll och kanter.
NAD användes flitigt av utställarna i München, vilket visade att allt inte handlade om svindyr High End. Men NAD visade inte upp nya C446, som är en trådlös medieförstärkare för 800 euro.
Den har det mest man kan behöva, på insidan finns inte bara en trådlös mottagare utan också FM, nätradio och DAB.
Den har också fler digitalingångar – fem stycken, för att vara exakt – som att man kan koppla in digitala signalkällor och använda C446 som kontrollcentral och förförstärkare för det mesta.
Tack vare dubbla Pre Out-gångar och två subbasutgångar, samt tre HDMI-ingångar och en HDMI-ingång, är den minsta sagt flexibel.