annonse
annonse
annonse

Besök hos Audio Note UK

Hos Audio Note i England anstränger de sig för att åstadkomma vad de anser är det ultimata ljudet. Vi har besökt fabriken och pratat med Peter Qvortrup.

I en ljudvärld som domineras av digitalt trolleri och högeffektiva klass D-förstärkare med tre- eller fyrsiffriga effektspecifikationer är highend-tillverkaren Audio Note lite speciell. Här håller de fast vid teknik som hade sin storhetstid i mitten av förra århundradet. Gammalmodiga? Nej, helt enkelt för att de tycker att den är ljudmässigt överlägsen nyare konstruktionsprinciper.

Det handlar först och främst om rör. Alla Audio Notes förstärkare, CD-spelare och DACar använder radiorör för sin förstärkning. Och helst triodrör, som anses ha den varmaste och mest harmoniska klangen. Andra varumärken är transformatorkoppling samt bruket av silver.

På fabriken i Sussex i södra England byggs apparaterna – både de dyraste och de minst kostsamma – för hand. Modellerna som vi ser på vår rundtur är förbeställda allihop. Det tillverkas inga lagervaror. Däremot har Audio Note ett stort lager av komponenter, varav de flesta är antingen specialtillverkade eller antika.

Komponenterna i Audio Notes-produkter är oftast specialbyggda eller sällsynta. Foto: Jess Thomas

 

En mystisk kabel från Japan

Audio Note UK är ett brittiskt företag, men började sin bana i 1980-talets Köpenhamn, där Peter Qvortrup ägde hifi-butiken Audio Consult. Dit skickades en dag en meter kabel från en japansk ingenjör som hette Hiroyasu Kondo.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

”På den tiden var kablar bara något som man kopplade ihop apparater med. Man använde de som följde med i kartongen. Det var ingen som byggde eller sålde speciella kablar.”

Kondo-kabeln stoppades in mellan för- och effektförstärkare och sedan provlyssnades det. ”Allt gick upp en nivå!” minns Peter Qvortrup, som samma kväll sålde kabeln till en kund som deltagit i lyssningssessionen i butiken – och som bara måste ha den japanska kabeln. Kunden betalade så bra att det blev affär, varpå Peter Qvortrup skickade ett brev till Japan och bad om att få fler kablar.

Ett distributionsavtal kom – med tolk – till stånd och Qvortrup började sälja Kondos produkter under märket Audio Note. Till en början på den danska marknaden, men längre fram på ett allt större område. Ända tills Qvortrups företaget, som under tiden hade flyttat till England och nu också deltog i utvecklingen av Audio Note-produkter, fick distributionen för resten av världen, utom Japan där Kondo sålde sina produkter själv.

Silver med silver på

Ett av Audio Notes varumärken är silver. Ju mer ambitiösa komponenterna är desto fler ställen i signalvägen rent silver. Enligt Peter Qvortrup ger det helt enkelt ett så mycket renare ljud att det är värt det.

Att det används silver i kablarna säger sig nästan själv. Men även i komponentben, folien i kondensatorer, högtalartalspolar och till och med tråden i transformatorerna är av silver när man kommer upp till de mest kostsamma lyxmodellerna.

”Det gör faktiskt en hörbar skillnad att överföringstransformatorerna är lindade med silvertråd, även om de mäter likadant”, säger Peter Qvortrup.

Transformatorerna lindas på en egen verkstad. I de dyrare modellerna används silvertråd. Foto: Jess Thomas

 

”Det enda vi har kunnat mäta mellan silver och koppar i transformatorerna är att magnetfältslinjerna ligger en aning närmare kärnan. Men de låter annorlunda.”

Sådana komponenter är inte hyllvaror i varje elektronikbutik utan måste antingen tillverkas på beställning eller produceras i egna fabriken. På rundvandringen ser vi bland annat hur transformatorer lindas och kondensatorer byggs för hand.

En annan specialitet är motstånd. De flesta motstånd i elektronisk utrustning är gjorda av metallfilm eller är trådlindade, i båda fallen med en nickelkromlegering. Men hos Audio Note har de i stället valt motstånd med en film av tantal. Återigen för att det låter bättre.

När fabrikanten Shinkoh hade slutat med tillverkningen och skrotat sina maskiner var Peter Qvortrup tvungen att hitta en annan tillverkare i Japan som gjorde motstånd, HDK. Det tog dem mer än 15 år att få fram omagnetiska motstånd med silver och tantal. Att utveckla en silverlegering som fungerade till motståndens ben och de små metallkapslarna som avslutar motståndskroppen var en annan och dyr historia. Ett enda silver/tantal-motstånd kostar 32 pund (nästan 400 kronor) att köpa löst. Men då ger den ett extraordinärt mer homogent och detaljerat ljud utan hårdhet också!

Peter Qvortrup med ett av företagets tantal/silver-motstånd som det tog 15 år att utveckla. Foto: John Alex Hvidlykke

 

Transformatorer

Eftersom alla Audio Notes förstärkare är rörförstärkare behövs det transformatorer i utgångssteget för att anpassa högspänningssignalen att styra en högtalare. Men transformatorer används överallt i företagets apparater i stället för andra komponenter, till exempel för att anpassa impedansen i in- och utgångar. Det sitter också en transformator i RIAA-kretsen i skivspelaringången.

”Transformatorn är en virtuell komponent. Om den är korrekt dimensionerad har den ingen inverkan på signalen förutom att transformera mellan spänning och ström”, säger Peter Qvortrup.

Den extrema single-ended triod-effektförstärkaren Gaku-on. Till höger står en prototyp på en ny skivspelare. Foto: John Alex Hvidlykke

 

I Peter Qvortrups egen anläggning finns det inte färre än elva ​​transformatorer i signalvägen när man lyssnar på en CD. Å andra sidan har den extrema Gaku-on-effektförstärkaren bara fyra andra komponenter i signalvägen förutom tre transformatorer: två triod-rör och två motstånd! Inga kondensatorer. Single-end-triodförstärkaren utan återkoppling lämnar 45 watt i ren klass A.

Kondensatorer gör man bäst själv! Foto: Jess Thomas

 

New old stock

Audio Notes rörförstärkare är byggda med rör som var klassiker redan under mitten av förra århundradet: 211, 300B och 2A3. Rören tillverkas fortfarande men produktionen är liten, priserna astronomiska och kvaliteten varierande. Det är då Peter Qvortrup går ut på sitt rörlager …

Peter Qvortrup visar företagets skattkammare med ”New Old Stock” -komponenter. Här står lastpall efter lastpall med eftertraktade rör redo att användas i förstärkare. Foto: John Alex Hvidlykke

 

En stor del av fabrikens yta (samt ett par lager på andra ställen) används för bolagets skattkammare med ”New Old Stock”-komponenter. Alltså komponenter som byggdes för flera årtionden sedan men som aldrig användes. Här står pall efter pall med eftertraktade rör som väntar på att hamna i förstärkare.

”Några av de här är galet dyra i dag. Som tur är gav jag inte så mycket för dem på den tiden”, säger Peter Qvortrup med ett belåtet leende.

”Några av de här är galet dyra i dag. Som tur är gav jag inte så mycket för dem på den tiden”, säger Peter Qvortrup. Foto: John Alex Hvidlykke

 

Comparison by contrast

När man gör ett lyssningstest av hifi så är ett evigt problem att hitta en neutral referens – en måttstock – för att bedöma kvaliteten. Det handlar både om att ha en känd jämförelsegrund i form av en referensanläggning och om att bedöma huruvida det testade låter bättre och mer korrekt – eller bara annorlunda.

Peter Qvortrup gillar en princip som kallas ”comparison by contrast” (jämförelser med hjälp av kontraster):

”Om definitionen av hifi är att återge inspelningen så trovärdigt som möjligt så måste den bästa anläggningen vara den där man tydligast kan höra skillnaden mellan olika album”, säger han. ”Om alla skivor låter likadant är det ljudet av anläggningen man lyssnar på – inte inspelningen. Ju mer olika de låter desto mindre har anläggningen satt sitt fingeravtryck på ljudet.”

Den här metoden kan rent logiskt även tillämpas på enskilda komponenter i anläggningen. Om man genom att byta ut en apparat i signalkedjan orsakar att skillnaden mellan olika inspelningar framträder tydligare så måste det innebära en förbättring.

Från Caruso till Nightwish

Den skillnaden och kontrasten finns det verkligen en möjlighet att uppleva när Peter Qvortrup dyker ner sin samling med tusentals skivor. Under vårt besök lyssnade vi på klassisk orkestermusik, holländsk brus-electronica, finsk symfonisk tungmetall och amerikansk 50-tals-calypso. För att bara nämna några av ytterligheterna. Peter Qvortrup berättar entusiastiskt om de olika skivornas finesser – och deras bakgrund (många av utövarna känner han som kunder i butiken). Det spelas också överföringar av hundra år gamla grammofonskivor (med Caruso). Och det är uppenbart att Peter tycker om de många och varierande skivorna som han lyfter ut från hyllorna som sträcker sig från golv till tak i musikrummet. Alla inspelningar är av naturen inte lika bra, men det viktiga är att de är intressanta.

Peter Qvortrups skivsamling med tusentals skivor sträcker sig från klassisk orkestermusik till holländsk brus-electronica, finsk symfonisk heavy metal och amerikansk 50-tals-calypso. Foto: John Alex Hvidlykke

 

”Jag spelade en inspelning från 1940 på en mässa och kunde sedan läsa på nätet att vår anläggning var ’the noisiest on the show’. Klart att det finns brus på en inspelning som är 70 år gammal! Men han hade bara stuckit in huvudet ett ögonblick utan att veta vad han lyssnade på.”

Att anläggningen håller högsta klass är det ingen tvekan om. Och kännetecknen i de många inspelningarna framträder kristallklart. Jag blir bland annat imponerad av hur man kan skönja reflektioner från konsertsalens bakvägg. För övrigt i en klassisk inspelning som är gjord med utrustning från just Audio Note. Men den mesta tiden handlar det om att hänga med i den halsbrytande bergochdalbanan genom genrer och tidsperioder. Och låt oss en gång för alla slå hål på myten om att single-ended triodförstärkare bara kan spela lugnt och prydligt. När Peter vrider upp Nightwish, Noisia och Tool är ljudtrycket överväldigande.

Anläggningen som spelar kostar ungefär tio miljoner! Foto: John Alex Hvidlykke, L & B

 

Tio miljoner!

Anläggningen som musiken spelas på består naturligtvis av Audio Note från början till slut. Ända från pickupen och ut i högtalarna. Och lika självklart är det toppmodellerna som spelar. En anläggning med ett butikspris på ungefär tio miljoner kronor! Det låter som en orimlig summa pengar – framför allt som vi pratar om en förstärkareffekt på 2 x 45 watt (Gaku-on) och tvåvägshögtalare med 8-tums bas (E Sogon).

”Det är mycket pengar, men komponenterna är också otroligt dyra. Till exempel finns det femton kilo rent silver i delningsfiltret till varje högtalare!!

<
>
(Foto: Tillverkare)

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.