Årets kavalkad präglas av att de traditionella bild- och ljudkällorna håller på att förändras. Vi testade till exempel väldigt få CD-spelare 2011, och anledningen är helt enkelt ett dalande intresse – och behov – för renodlade CD-spelare.
Musiktjänster som Spotify och Wimp dominerar nu den dagliga musikspisningen hos de allra flesta, och vi köper allt färre CD-skivor. Musik från internet och dator har blivit rumsrent för länge sedan, även i hifi-kretsar, och fler aktörer erbjuder numera nedladdning av högupplöst musik i CD-kvalitet eller ännu bättre.
I rivalitet med iPod, streaming och nedladdning från nätet har CD-skivorna snart spelat ut sin roll. Däremot är den andra halvan av CD-spelaren – D/A-omvandlaren – mer aktuell än någonsin. För även om man tar bort de snurrande skivorna ur ekvationen så behövs det fortfarande en apparat som omvandlar ettorna och nollorna till musik
D/A-omvandlare
D/A-omvandlaren (DAC) är på många sätt och vis stereoanläggningens ”hjärna”. Den hämtar fram den digitala informationen från musikfilerna och omvandlar den till analogt ljud som du kan lyssna på genom förstärkaren och högtalarna. Information som går förlorad här går inte att få tillbaka längre fram i signalkedjan.
Köper du en bra DAC kan du förbättra ljudet från alla digitala ljudkällor, inte bara din gamla CD-spelare utan även TV:n och datorn. Till och med komprimerade musikfiler från Spotify, Wimp och YouTube låter förvånansvärt bra när de spelas genom en bättre DAC med tillhörande analogdel. Våra tester visar att det är en överraskande stor skillnad på olika D/A-omvandlare, och man behöver inte alls ha ”guldöron” för att höra det.
Blu-ray-spelare
Till skillnad från CD-spelarna har Blu-ray-spelarna – eller BD-spelarna som de också kallas – haft en ganska så äventyrlig utveckling det senaste året, både när det gäller priser och kvalitet. Även de billigaste spelarna, från lite drygt en tusenlapp och uppåt, är ett klart steg upp från det gamla DVD-formatet. Blu-ray ger en utmärkt bildupplevelse och kan dessutom ge en högupplöst, kristallklar ljudkvalitet i upp till sju kanaler – så länge du har en passande ljudanläggning, vill säga.
D/A-omvandlare
Digital milstolpe
Hegel HD20 är en av de bästa D/A-omvandlarna vi hört någonsin. Oavsett pris.
Utöver en riktigt bra USB-port som stöder 24 bit/96 kHz och har ytterst lite jitter har Hegel konstaterat att ingen RCA-kontakt kan hålla digitalsignalen stabil på 75 ohm, hur bra kabeln än är. De har därför utrustat den ena av de koaxiala digitalingångarna med en korrektionskrets som ständigt upprätthåller 75 ohms impedans, vilket ska ge ett bättre ljud och mindre jitter.
HD20 har fjärrkontroll och variabel ljudutgång, så att den kan kopplas direkt till ett slutsteg. Synd bara att den är helt oanvändbar om man tappar bort fjärrkontrollen …
Hegels omvandlare låter helt enkelt extremt bra. Med USB-ingången får musiken massor av luft och rymd, och stillheten före stormen är mer märkbar. Basregistret har också fler klangfärger. Jämfört med Musical Fidelity M1 DAC har HD20 påtagligt bättre upplösning, och inte heller Grace Design M903 är bättre med USB.
Med koaxialingången växer ljudbilden ännu mer. Den får både mer luft i toppen och en ännu mer utsträckt bas med fler klangfärger. Med koaxialingången har HD20 en mer komplex klang än någon annan DAC vi har hört för de här pengarna, i synnerhet med balanserade utgångar. Sångröster och instrument växer i storlek och framträder i rummet på ett mer naturtroget sätt. Om man lyssnar på välproducerad musik känns det nästan kusligt, så spökligt transparent är ljudbilden.
Digitalspelare – High End-klassen
Linn Akurate DS
Närmare Nirvana
Du får aldrig ut bättre ljud ur anläggningen än vad du stoppar i den. Och i kategorin signalkällor tillhör Akurate DS definitivt gourmetklassen.
Akurate DS har som specialitet att spela ljud från nätverket, antingen från en PC/Mac eller från en extern hårddisk. Linn-spelaren kopplas till nätverket med en nätverkskabel och kan enkelt fjärrstyras från en iPod Touch, iPad eller iPhone. Med den senaste programuppgraderingen kan Akurate DS i princip spela allt ljud från datorn, oavsett om du föredrar iTunes, YouTube eller Spotify.
Detta är ingen konventionell D/A-omvandlare utan en digital musikspelare som buffrar musikfilerna internt. Linn är övertygade om att denna integrerade lösning är den bästa rent ljudmässigt, eftersom den minimerar jitter- och störningsproblem som beror på synkronisering och olika klockfrekvenser.
Spelaren har både RCA- och XLR-utgångar, med antingen fast eller variabel volymkontroll, och kan alltså kopplas direkt till en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare om man så vill. Vi saknar däremot digitala ingångar som gör att vi kan använda den integrerade D/A-omvandlaren till exempelvis TV:n eller en iPod. (Detta finns dock på den nya Akurate DSM-modellen som har HDMI-ingångar.)
Fenomenal musikspelare
Med skivsamlingen rippad till hårddisken och DS-spelaren ansluten till nätverket är favoritlåtarna bara en knapptryckning bort, och det är lockande att ge sig ut på en upptäcktsfärd i musikarkivet. Med Akurate DS får man full pott, både rent musikaliskt och i hifi-termer. Här finns det rikligt med dynamik och upplösning i kombination med en nästan bottenlös basåtergivning.
Linn-spelaren har en sammanhållning i ljudåtergivningen som egentligen måste upplevas, och den är ett markant lyft i ljudkvalitet i förhållande till billiga nätverksspelare som Sonos ZP90, även när den är ansluten till en potent D/A-omvandlare som Hegel HD20. Skillnaden utgörs främst av ett bättre musikaliskt flyt och ett större lugn i ljudbilden. Observera att detta gäller musik med upp till 16-bitars upplösning. Med musikfiler som har studiokvalitet (24 bit/192 kHz) spelar Linn-spelaren i en helt annan liga och överträffar allt. Billig är den inte, men alla som vill ha förstklassigt ljud från stereon förtjänar att höra vad en signalkälla som denna kan göra för musiken!
Blu-ray-spelare -Budgetklassen
Panasonic DMP-BDT310
Bättre bild
Panasonic var tidigt ute med 3D-spelare och den här modellen tycks ha dragit nytta av erfarenheterna.
BDT310 är en av få i den här prisklassen som ställer upp med dubbla HDMI-utgångar, vilket innebär att du kan koppla in två skärmar samtidigt, eller köra bilden och ljudet separat till förstärkaren och TV:n, vilket är avgörande om du har en äldre hemmabioförstärkare som inte stöder 3D-video via HDMI (version 1.4). Den är också mycket snabb och är enkel att sköta. Även Panasonics nätportal är snabb och YouTube-funktionen är enkel.
Panasonic-spelaren har en bildkvalitet som är hårfint högre än konkurrenterna i prisklassen. Det är på 3D-film vi märker störst skillnad, där har bilden en bättre och mer stabil djupkänsla. BDT310 är dessutom väldigt bra på att kontrollera störningar i 3D-bilden. Som vanligt i Blu-ray-sammanhang är skillnaderna små, men tillräckliga för att Panasonic ska blir vår bildfavorit. Vi vet också att den dubbla HDMI-lösningen kan vara en fördel i många sammanhang. Genom att dela upp bilden och ljudet får man i vissa fall en mer stabil bild- och ljudöverföring i avancerade hemmabiografer.
Blu-ray-spelare -Toppklassen
Cambridge Audio 751BD
Tusenkonstnären
Cambridge dyker upp från ingenstans med en Blu-ray-spelare om kan vara med och leka med de bästa!
Cambridge Audio är kanske bäst kända för sina prisvärda stereoprodukter men deras Blu-ray-spelare förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet. 751BD levererar en gnistrande bra bild, har gott om anslutningar och inställningar och är väldigt snabb. Och till råga på allt har den en ljudkvalitet som är fullt i klass med riktigt påkostade CD-spelare!
751BD är tänkt som en förstklassig universalspelare. Förutom Blu-ray kan den spela både DVD-Audio och SACD samt strömma musikfiler från PC via nätverkskontakten. Bland övriga kontakter finns dubbla HDMI-utgångar så att den kan överföra bild och ljud i var sin kabel.
Det märks att vi har med en hifi-produkt att göra, den kompakta spelaren är tung och ger ett mer seriöst intryck än alla billiga plastlådor där ute. Intrycket förstärks av att spelaren är väldigt tystgående. Här finns ingenting som skramlar eller surrar och det känns direkt att den kan ta plats bland sparsmakade hifi-komponenter.
Tack vare en kraftfull Marvell QDEO-bildprocessor har 751BD en gnistrande bra bild, samt en lång rad inställningar som kan aktiveras utan att stanna filmen. Cambridge har jobbat med ljuddelen och både den analoga stereoutgången och 7.1-utgångarna ger ifrån sig ett tvättäkta kvalitetsljud. Detta är helt klart en Blu-ray-spelare för de som är extra kräsna!
Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 79:-
Prova LB+ i en månad för 79:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!