Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

AirPlay är också High End

Av / 2011-05-22 - 21:44
AirPlay är också High End

Steget är stort från grammofoner i oljeborrplattformsklassen till trådlös streaming, men ljud från datorn välkomnas av många High End-tillverkare. Fast på olika sätt.

Hegel använde sin egen D/A-omvandlare mellan förstärkarna och en iPad, som strömmade musiken trådlöst.

– Eftersom det är vad folk har hemma så demonstrerar vi Hegel med Logitech Squeezebox och iPad, sade de.

AirPlay är en Apple-standard för strömning av musik från iPod, iPad och iPhone, och en som fattat poängen är Chapter Audio. De visade sin Notepad, en liten 2 x 250-watts förstärkare som helt enkelt är en AirPlay-förstärkare som man kan koppla till de flesta högtalare. Sedan styr man musiken från soffan med sin iPhone i handen.


Mike Gregory från Chapter berättade att priset hamnar på ungefär 1 500 euro, och att det också kommer en mindre version med lägre effekt.

Notepad-förstärkaren bygger på Chapters digitala förstärkarteknik, som vi ibland annat stött på den integrerade förstärkaren Précis. Fast här är den enda anslutningen trådlös.

Chapter-förstärkaren finns i olika färger och släpps antagligen i augusti. Lite senare kommer en CD-spelare med digitala ingångar, förförstärkare och AirPlay. Den kan kopplas till en kommande effektförstärkare med två, tre eller fem kanaler. Serien heter Paperback.


Och när vi pratar om små förstärkare, här är Audiovectors Ole Klifoth med en prototyp på en aktiv högtalare som har USB, linjeingång, koaxial och optisk ingång. Den DSP-styrda digitalförstärkaren, som i det här fallet driver en K1 Signature, lämnar 25 digitala watt och är helt linjär ner till 32 Hz!

Aktiva högtalare var en positiv trend på mässan, många utställare visade aktiva lösningar som passar till TV:n, datorn eller helt enkelt fungerar som en liten och praktisk uppgradering av stereon.


Till exempel Amphion. Här är en iPad som ljudkälla och en liten NuForce-förstärkare som driver ett par Amphion Helium 410 med blå fronter.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen