Nyhet

Aavik C-580 och P-580

Med 580-serien flyttar Aavik gränserna – och prisnivån.
forfatter

Aavik är så färska att de inte har hunnit etablera sig som en highend-tillverkare ”alla” har hört talas om. Detta kan naturligtvis ändras på nu när utbudet av produkter från den purunga danska tillverkaren växer.

Förförstärkaren C-580 och effektförstärkaren P-580 kostar dubbelt så mycket som 280-serien, men har också lite extra att erbjuda.

Enligt Aavik har switchlös optisk överföring (LDR) av signalen minskat brusnivån, och ett inre chassi av koppar reducerar ”hysterese” som kan påverka signalen negativt.

AAVIK C-580
AAVIK C-580

Förförstärkaren C-580 har separat strömförsörjning och kan använda Aaviks analoga delningsfilter där man kan koppla in en subwoofer. Det är också möjligt att använda analog rumskorrigering med C-580, men det är oklart hur det kommer att fungera i praktiken. I pressmeddelandet säger Aavik att förstärkaren ”anpassar ljudkvaliteten till rummets storlek”.

Effektförstärkaren P-580 använder pulsbreddsmodulering, PWM, tillsammans med något Aavik kallar UMAC-Unmatched Audio Control, som något förenklat är en switchlös konstruktion som reducerar förvrängning och högfrekvent brus.

Tillsammans med en ”avancerad” återkoppling ska P-580 dessutom ha hög dämpfaktor.

AAVIK P-580
AAVIK P-580

I pressmeddelandet nämns de europeiska priserna: Aavik C-580 kostar 25 000 euro och Aavik P-580 lika mycket. Delningsfiltret kostar 4 000 euro.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.