Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Skandinaviens största hemmabio

Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!

Skrivet av / Uppdaterad: 2020-12-28 - 13:00 // Först publicerad: 2014-06-05
Skandinaviens största hemmabio

På Jylland i Danmark ligger en liten stad som heter Klovborg. Den har inga speciella turistattraktioner. Ändå vallfärdar folk från när och fjärran för att besöka vad som bäst kan beskrivas som Skandinaviens största hemmabio.

Att kalla Klovberg Kino för en hemmabio är rent tekniskt att tänja på sanningen en smula. För med tre salonger och sex föreställningar om dagen är den helt professionell. Men precis som hemmabiografer är den resultatet av en enda persons passion för film.

Och det är passion som driver alltihop. Ingen investerare vid sina sinnens fulla bruk skulle ens fundera på att bygga en modern bio med digital 3D-visning i tre salonger i en liten by med bara 500 invånare. Sådant gör man bara om man brinner intensivt för det. Och har råd att betrakta driften av bion som hobby.

Pojkdrömmen tog 44 år

För Steen Rasmussen är biografen en pojkdröm som gått i uppfyllelse. När de andra 10-åriga pojkarna ritade stridsvagnar och bilar funderade Steen på biosalonger och filmprojektorer. I vuxen ålder lades dock filmintresset på is och Steen, som har en bakgrund inom teknik och försäljning, startade en maskinfabrik i den lilla byn Klovborg. Fabriken gick bra och har bland annat levererat maskiner till några av Danmarks största bagerier. Men pojkdrömmen fick däremot vänta i 44 år. Tills fabriken såldes och Steen hade råd att investera pengar i sitt intresse.

indgang

Genom åren har Steen Rasmussen byggt upp en samling filmkameror och projektorer. Och har inrett en hemmabio på övervåningen på gården där han och hans fru Tineke bor. Men även om 26 sittplatser placerar den i hemmabiografernas elitserie, så var det inte tillräckligt i längden för Steen, som beskriver sig själv som mer intresserad av biografteknik än film. Det behövdes något mer.

”Innan jag satte igång med projektet frågade jag min fru om det var okej. Jag visste ju att det skulle kosta mycket tid och pengar”, säger Steen. Lyckligtvis fick han tillåtelse att lägga en betydande del av sparkapitalet på att göra verklighet av sin dröm.

SONY DSC
Steen Rasmussen älskar filmteknik och har drömt om att ha en egen bio sedan han var en liten pojke. Men det tog 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det verkligen i STOR stil!

Köpte tre hus för att få plats

När man bygger en bio börjar man med att köpa ett hus på huvudgatan. Huset utgör nu en del av biografens entré, där man kan köpa biljetter, godis, kaffe – och naturligtvis popcorn. Till en början byggdes en salong med 160 sittplatser. Sedan dess har två hus till köpts upp och det har tillkommit två salonger, med 114 respektive 94 sittplatser. ”För att kunna erbjuda ett bredare urval film.”

Första 3D-bion i Danmark

Största steget togs 2009, när bion digitaliserades. Medan de stora, kommersiella biograferna funderade på 3D-tekniken och försökte förhandla sig fram till ekonomiskt stöd för omställningen till digital visning, tog Steen och två andra småbiografer i Viborg och Sønderborg hela branschen på sängen och köpte utrustningen som första biografer i Danmark. Första 3D-filmen som visades på duken i Klovborg var Pixars ”Bolt” i februari 2009. Men 3D:s kommersiella genombrott kom i december samma år, när ”Avatar” hade premiär. Plötsligt reste folk från hela landet för att titta på film i Klovborg. Under tre månader sålde ”Avatar” 22 000 biljetter, vilket motsvarar en proppfull salong under alla föreställningar.

SONY DSC
Klovborg Kino har tre salonger. Den största har plats för 160 besökare.

Nu för tiden är 3D-biografer inget speciellt. Men folk åker fortfarande till Klovborg från ett stort område. Och tur är väl det, eftersom det lilla samhället skulle ha svårt att fylla biografen på egen hand. Med sammanlagt 368 säten och två föreställningar om dagen i varje salong finns det plats för samtliga invånare i bion varje dag.

blå_sal_publikum_FOTO_STEEN_RASMUSSEN

Klovborgs operahus

Urvalet av film är en blandning av smala filmer och mer folkliga. När vi hälsade på var oscarsvinnaren ”12 years a slave” på programmet, tillsammans med ”LEGO-filmen” och ”Far till fyra”. Ungefär sex gånger om året kan man dessutom titta på operasändningar som sänds direkt till bion från de stora scenerna ute i Europa.

”Ljud- och bildkvaliteten i operaförställningarna är så hög att man får minst lika mycket ut av dem här som på den riktiga teatern. Fast när man sett en sändning från La Scala så är det en stor omställning att lämna biomörkret och gå ut på Klovborgs huvudgata”, säger Steen Rasmussen.

SONY DSC
Varje salong styrs med ett högt rack elektronik. Bland annat ingår sex förstärkare med en sammanlagd effekt på nästan 8 kW.

Projektorer för två miljoner

Utrustningen i biografen är på en annan nivå än vi är vana vid att hitta i hobbybiografer. De tre Barco-projektorerna är lika stora som frysboxar och har kostat mellan 600 000 och 800 000 kronor styck. Men så ger 6 500 watt också tillräckligt med ljusstyrka för att få med alla detaljer. Steen betonar att alla salonger har vita dukar, som är tekniskt överlägsna men som ger mer ljus är de silverdukar som sitter i många kommersiella biografer. Klovborg är också en av relativt få biografer som använder Dolbys 3D-glasögon. De är dyrare att tillverka än RealD-systemets, som används i de flesta 3D-biografer, men lider inte av samma ljusförluster som de cirkulärt polariserade RealD-glasögonen.

I kontrollrummet tronar också tre manshöga rack med elektronik som förser de tre salongerna med ljud. I den största salongen levererar sex QSC USA1310-förstärkare tillsammans 8 kilowatt till högeffektiva högtalare från KCS. Med en känslighet på 100 dB i basen och 112 dB i diskanten finns det rikligt med effekt. Avkodningen till 5.1 och 7.1 görs av CD-650-processorer från Dolby. Till de tre frontkanalerna görs delningen elektroniskt av ett KCS 500-delningsfilter.

SONY DSC
Det behövs massor av ljus till 3D. Lamporna är på 6 500 watt och kostar 12 000 kronor styck. De ska dessutom bytas var tredje månad!

4K är överdrivet

Projektorerna har 2K-upplösning, och enligt vår värd är det fullt tillräckligt för filmdukar av den storlek som används i Klovborg. Enligt hans uppfattning måste man upp till salonger av samma storlek som Cinemaxx för att pixeleringen på duken ska bli ett problem med 2K-upplösning. Av samma anledning har Steen inte mycket till övers för TV-branschens 4K-hysteri, som han betraktar som rent båg. Detsamma gäller HFR-projektion med 48 eller fler bildramar i sekunden.

”Visst kan man se det om kameran panorerar snabbt. Men vem vill betala för det?” säger Steen Rasmussen.

SONY DSC
Steen Rasmussen visar två av de tre frontkanalerna. Filmduken är akustiskt transparent så att de enorma högtalarna kan placeras korrekt i förhållande till bilden.

17 år och 13 miljoner

Det har tagit 17 år och kostat 15 miljoner att skapa Klovborg Kino, så som den ser ut idag. Med omkring 35 000 sålda biljetter om året går bion runt, och det finns pengar för att betala personalens lön. Fast inte Steen själv, som arbetat gratis i sin bio i alla år. Och det är inte heller säkert att investeringen någonsin kommer att betala sig. Men det är inte tanken heller. Det handlar om nöjet att visa film.

Steen Rasmussen har inga planer på att sälja sin biograf. Men han letar så smått efter en assistent som kan ta hand om dagliga arbetsuppgifter så att han själv kan varva ner. Steen Rasmussen är 71 år och när hans fru fyller 65 tänker hon nämligen sluta arbeta på bion. Men Steen vill aldrig sluta helt. För som han säger: ”Det är väldigt kul.”

rød_sal_FOTO_STEEN_RASMUSSEN

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Mer Atmos-ljud från Dolby

Ny Sony-förstärkare för din hemmabio

Otroligt att Schiit har gjort detta

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen