Search
Generic filters

Nytt Yamaha-flaggskepp till hemmabion

”Äntligen” släpper Yamaha en uppgraderad version av sin populära surroundprocessor. Nya CX-A5100 får objektbaserat 3D-ljud och mycket mer!

Yamaha bästa hemmabioförförstärkare CX-A5000 har varit en ”hit” tack vare hög ljudkvalitet i både stereo och fler kanaler. Vår recensent Geir Nordby snålade inte med superlativen när han testade den ihop med Yamahas egen effektförstärkare MX-A5000 förra året. CX-A5000 hade i princip allt man kunde förvänta sig av en surroundprocessor. Nästan. Det enda som lyste med sin frånvarande var stöd för de moderna, ”objektbaserade” ljudformaten Dolby Atmos och DTS: X med särskilda höjdkanaler.

Yamaha släppte visserligen en firmware-uppdatering till ett antal av sina surroundreceivrar i samband med lanseringen av Dolby Atmos, men CX-A5000 var inte kompatibel eftersom den hade en annan teknisk plattform än de nyaste receivrarna.

Out with the old, in with the new
Nu tycker Yamaha att det är dags att släppa en sprillans ny och uppgraderad version av som är fullproppad med de allra senaste finesserna. Det nya flaggskeppet heter CX-A5100 och ger surroundljud i upp till 11 kanaler, med 4 dedikerade Dolby Atmos- och DTS:X-höjdkanaler (så kallat 7.1.4-system). Yamaha-processorn är utrustad med den senaste generationens YPAO RSC-rumskorrektionen och konverteringen av ljud från digitalt till analogt görs av hela 11 stycken ESS Sabre ES9016S-digitalomvandlare (1 per kanal).

yamaha-cx-a5100
Yamaha CX-A5100 har hela 12 balanserade XLR-utgångar, inklusive dubbla subwoofer-utgångar. Foto: Yamaha

CX-A5100 stöder också den senaste HDMI-standarden, 2.0a, som gör att processorn klarar 4K/Ultra-HD-video i HDR-kvalitet. Tar man en titt på baksidan så ser man att Yamaha dessutom har satt dit balanserade ljudutgångar även för subwoofrarna. Sist men inte minst är förförstärkaren utrustad med Yamahas nya multiroom-plattform MusicCast, som ger en möjlighet att överföra musik tilltrådlösa högtalare. Inbyggt Bluetooth, AirPlay och Spotify Connect ger ytterligare tillgång till musik.

Alla dessa funktioner, och fler därtill, ser vi fram emot att testa närmare när vi får in CX-A5100 i testrummet i höst!

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.