Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny THX-högtalare från Procella

Svenska Procella släpper en ny fullregisterhögtalare till sofistikerade hemmabiografer.

Skrivet av / 2011-11-04 - 15:39
Ny THX-högtalare från Procella

Alerta läsare har kanske uppfattat att Bild & Ljud Hemma har beställt en uppsättning P6-hemmabiohögtalare till vårt testrum. Allt beror på att vi blev förbluffade över det fina ljudet när vi testade en 5.1-anläggning med P6-högtalare och en P15-subbas. Nu lanserar Procella en ännu kraftigare trevägsmodell för större biorum.


För att lyckas med ett bredare frekvensomfång och ännu högre ljudtryck har nya P610 en extra 10-tums basmodul som sitter ihop med en ”vanlig” P6-högtalare, som innehåller en 1-tums horndiskant och ett 6,5-tums mellanregister.

Baselementet är likadant som i den aktiva subbasen P10, men i P610 återger det bara frekvenser från 40 Hz och uppåt. Man behöver alltså fortfarande en eller flera subbasar för att återge den allra djupaste basen. Fördelen är att P610 tål en lägre delningsfrekvens än THX-specifikationens 80 Hz, och den klarar fortfarande THX-kraven på ljudtryck (105 dB kontinuerligt på lyssningsplatsen).

P610 är tänkt att användas tillsammans med Procellas nya DA-1400, en 4-kanalig rackmonterbar effektförstärkare med inbyggt elektroniskt delningsfilter och DSP-ljudkorrektion. Högtalarna kan bi-ampas och drivas med olika förstärkarkanaler för basen och diskant/mellanregister. Eftersom P610 bara är 15 cm djup är den idealisk för placering bakom en akustiskt transparent filmduk.

nsht.se

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Ny Sony-förstärkare för din hemmabio

Otroligt att Schiit har gjort detta

Pioneer och Onkyo slår till i hemmabion

Denna processor anpassar ljudet till rummet

Drömförstärkare för hemmabio från Marantz

McIntosh släpper AV-receiver med Dolby Vision

Rulla till toppen