Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny THX-högtalare från Procella

Svenska Procella släpper en ny fullregisterhögtalare till sofistikerade hemmabiografer.

Av / 2011-11-04 - 15:39
Ny THX-högtalare från Procella

Alerta läsare har kanske uppfattat att Bild & Ljud Hemma har beställt en uppsättning P6-hemmabiohögtalare till vårt testrum. Allt beror på att vi blev förbluffade över det fina ljudet när vi testade en 5.1-anläggning med P6-högtalare och en P15-subbas. Nu lanserar Procella en ännu kraftigare trevägsmodell för större biorum.


För att lyckas med ett bredare frekvensomfång och ännu högre ljudtryck har nya P610 en extra 10-tums basmodul som sitter ihop med en ”vanlig” P6-högtalare, som innehåller en 1-tums horndiskant och ett 6,5-tums mellanregister.

Baselementet är likadant som i den aktiva subbasen P10, men i P610 återger det bara frekvenser från 40 Hz och uppåt. Man behöver alltså fortfarande en eller flera subbasar för att återge den allra djupaste basen. Fördelen är att P610 tål en lägre delningsfrekvens än THX-specifikationens 80 Hz, och den klarar fortfarande THX-kraven på ljudtryck (105 dB kontinuerligt på lyssningsplatsen).

P610 är tänkt att användas tillsammans med Procellas nya DA-1400, en 4-kanalig rackmonterbar effektförstärkare med inbyggt elektroniskt delningsfilter och DSP-ljudkorrektion. Högtalarna kan bi-ampas och drivas med olika förstärkarkanaler för basen och diskant/mellanregister. Eftersom P610 bara är 15 cm djup är den idealisk för placering bakom en akustiskt transparent filmduk.

nsht.se

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen