TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

När guld blir till mer guld

Så här bra kan det bli om man sätter ihop en anläggning av idel vinnare: en superb hemmabio!

forfatter
Publicerad 2012-02-17 - 12:01

Årets anläggning är av det mer påkostade slaget, totalpriset hamnar på närmare femtiotusen kronor. Men med tanke på att varje beståndsdel ger mer för pengarna än konkurrenterna så kan man kallt räkna med att få en ljudkvalitet som överträffar det mesta för de här pengarna.

Högtalarna från Paradigm är oerhört läckra, ett system med satelliter och subbas, utvecklade för att både låta bra och se bra ut. De tar inte mycket plats i vardagsrummet men innehåller gott om sofistikerad teknik. I synnerhet subbasen, som är platt men rymmer en potent subbas och avancerad rumskorrektion, allt för att spela optimal bas i alla vardagsrum.

Även om högtalarna är små – eller kanske snarare just eftersom de är små – är det en stor fördel att ha en påkostad förstärkare. Små högtalare har lägre känslighet än stora, vilket innebär att de behöver mer förstärkarkraft för att spela lika högt som större. I detta fall kommer musklerna och finessen från Onkyo TX-NR809, en kraftfull receiver som har finesser som nätverksstreaming, styrning från smartmobil eller surfplatta med hjälp av en gratis-app, samt massor av anslutningar.

Blu-ray-spelaren Azur 751BD från engelska Cambridge spelar förutom 3D-Blu-ray både DVD-Audio och SACD. Den har en påkostad video- och ljudomvandling, vilket också innebär att den kan kopplas till en stereoförstärkare som inte några digitala ingångar.  Spelaren har USB-port som låter dig koppla in en extern hårddisk, och med hjälp av nätverkskabeln eller den trådlösa dongeln som ingår får du tillgång till all musik som ligger på datorn.

Ljudkvalitet
Om elektroniken göms undan i en hylla är det bara högtalarna som syns. Och den läckra designen är ingenting att skämmas för, tvärtom. Vi har aldrig hört mer välljudande högtalare i den här storleksklassen. Onkyo-receivern driver dem med pondus och övertygelse, och i vårt testrum låter de ännu bättre utan aktiverad rumskorrektion i receivern. Subbasens rumskorrektion ska man däremot använda.

Både musik och film låter realistiskt och surroundljudet är både sammanhängande och oerhört luftigt. Och tack vare BD-spelarens fina omvandlare är det troligt att ljudet i stereo blir ännu ett snäpp bättre med en analog signalkabel.

Blu-ray-spelare
Cambridge Azur 751BD  8 000 kr

Hemmabioreceiver
Onkyo TX-NR809  11 000 kr

Högtalare
Paradigm MilleniaOne 5.1  30 500 kr

Totalpris 49 500 kr

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend