Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

När guld blir till mer guld

Så här bra kan det bli om man sätter ihop en anläggning av idel vinnare: en superb hemmabio!

Av / 2012-02-17 - 12:01
När guld blir till mer guld

Årets anläggning är av det mer påkostade slaget, totalpriset hamnar på närmare femtiotusen kronor. Men med tanke på att varje beståndsdel ger mer för pengarna än konkurrenterna så kan man kallt räkna med att få en ljudkvalitet som överträffar det mesta för de här pengarna.

Högtalarna från Paradigm är oerhört läckra, ett system med satelliter och subbas, utvecklade för att både låta bra och se bra ut. De tar inte mycket plats i vardagsrummet men innehåller gott om sofistikerad teknik. I synnerhet subbasen, som är platt men rymmer en potent subbas och avancerad rumskorrektion, allt för att spela optimal bas i alla vardagsrum.

Även om högtalarna är små – eller kanske snarare just eftersom de är små – är det en stor fördel att ha en påkostad förstärkare. Små högtalare har lägre känslighet än stora, vilket innebär att de behöver mer förstärkarkraft för att spela lika högt som större. I detta fall kommer musklerna och finessen från Onkyo TX-NR809, en kraftfull receiver som har finesser som nätverksstreaming, styrning från smartmobil eller surfplatta med hjälp av en gratis-app, samt massor av anslutningar.

Blu-ray-spelaren Azur 751BD från engelska Cambridge spelar förutom 3D-Blu-ray både DVD-Audio och SACD. Den har en påkostad video- och ljudomvandling, vilket också innebär att den kan kopplas till en stereoförstärkare som inte några digitala ingångar.  Spelaren har USB-port som låter dig koppla in en extern hårddisk, och med hjälp av nätverkskabeln eller den trådlösa dongeln som ingår får du tillgång till all musik som ligger på datorn.

Ljudkvalitet
Om elektroniken göms undan i en hylla är det bara högtalarna som syns. Och den läckra designen är ingenting att skämmas för, tvärtom. Vi har aldrig hört mer välljudande högtalare i den här storleksklassen. Onkyo-receivern driver dem med pondus och övertygelse, och i vårt testrum låter de ännu bättre utan aktiverad rumskorrektion i receivern. Subbasens rumskorrektion ska man däremot använda.

Både musik och film låter realistiskt och surroundljudet är både sammanhängande och oerhört luftigt. Och tack vare BD-spelarens fina omvandlare är det troligt att ljudet i stereo blir ännu ett snäpp bättre med en analog signalkabel.

Blu-ray-spelare
Cambridge Azur 751BD  8 000 kr

Hemmabioreceiver
Onkyo TX-NR809  11 000 kr

Högtalare
Paradigm MilleniaOne 5.1  30 500 kr

Totalpris 49 500 kr

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen