Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Äntligen får Lyngdorf MP-60 och P300 HDMI 2.1

De mest exklusiva surroundprocessorerna från Lyngdorf och Steinway, MP-60 och P300, får äntligen videokort av senaste snitt. Med bland annat 8K.

Det är inte lite man får punga ut med för en surroundprocessor från Lyngdorf – eller Steinway & Sons, för den delen. Lyngdorf-flaggskeppet MP-60 kostar 150 000 kronor och man får nästan dubbla det om man ska lägga beslag på en Steinway & Sons P300. Kanske är det därför som den senare inte ens går att köpa i Sverige.

Man får vara lite halvgalen för att lägga pengar av den här kalibern på hemmabio, i synnerhet som det inte går att uppgradera tekniken när det kommer en ny HDMI-version eller stöd för nya format.

I somras rapporterade vi att Steinway Lyngdorf jobbade på en uppgradering av HDMI-kretskorten i dessa två surroundprocessorermonster, till version 2.1 från INVECAS. Och nu meddelas att uppgraderingarna är här!

Lyngdorf MP-60 2.1

Lyngdorf Audio MP-60 uppgraderas till MP-60 2.1. Nu med HDMI 2.1 och stöd för upp till 8K/60 Hz-video. Foto: Steinway Lyngdorf

MP-60 2.1 och P300 2.1

Processorerna kommer också i uppgraderade versioner i butikerna, då heter de MP-60 2.1 och P300 2.1 för att man ska kunna skilja dem från modellerna med föråldrat innanmäte. Vi har inte sett priser på vare sig uppdateringarna av befintliga processorer eller på de nya versionerna. Men vi har fått bekräftat från Steinway Lyngdorf att de nya modellerna kommer att få en prisökning.

Annons
Steinway & Sons P300 2.1

Steinway & Sons P300 2.1 är för musik- och filmälskare som har för mycket pengar. Nu stöder processorn 8K. Foto: Steinway Lyngdorf

Med HDMI 2.1 klarar processorerna följande:

  •  8K 50/60Hz, 40 Gbit/s och 4K 100/120Hz, 18 Gbit/s enligt HDMI 2.1-specifikationerna
  •  Enhanced Audio Return Channel (eARC)
  •  Auto Low Latency Mode (ALLM) och VRR (Variable Refresh Rate)
  •  Statisk och dynamisk HDR, vilket ger större dynamikomfång och färgrymd
  •  HDCP 2.3 stöd för kopieringsskydd

 

Hur blir det med MP-40?

Uppdateringen gäller både Steinway & Sons- och Lyngdorf Audio-produkter. Efter Steinway & Sons P300 och Lyngdorf Audio MP-60 är förmodligen nästa steg att ersätta HDMI-kretsarna i den nyare MP-40. Den har redan HDMI 2.0b, med eARC, och är alltså redan ganska så framtidssäker, när 8K kommer för fullt. Man får bara se till att koppla alla 8K-källor direkt till TV:n och inte till processorn.

Svensk återförsäljare är HiFi Klubben

Annons

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.