Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Laserprojektor från Panasonic

Simulerar 4K-upplösning och skiner med 10 000 Lumen.

Av / 2015-02-12 - 15:02
Laserprojektor från Panasonic

Vad sägs om en laserprojektor med 3-chips DLP och hela 10 000 ANSI Lumen? Det lär räcka för att blända vem som helst.

För proffs
Men PT-RQ13K är ingen hemmabioprojektor, den passar snarare installationer på mässor, shower och andra ställen där det krävs en stor och ljusstark bild.

När man behöver en tio meter stor bild i 4K-upplösning brukar man använda fyra 1080p-projektorer och sätta ihop de fyra delbilderna till en enda stor. Om var och en av de fyra projektorerna har 2500 Lumen i ljusstyrka så får man sammanlagt 10 000.

Ska man måla upp en lika stor och högupplöst bild med en enda projektor så måste den däremot ta hand om allting på egen hand. En 4K-bildpanel kräver en mycket större projektor!

panasonicptrq13k_liten
Simulerar 4K+
Det vill inte Panasonic. I stället har de tre utrustad PT-RQ13K med tre bildpaneler som har 3560 x 1600 pixlar vardera, varav en är förflyttad en halv pixel vertikalt och en annan lika mycket horisontellt. Bildpanelerna växlar sedan mellan varandra väldigt fort, närmare bestämt 300 gånger i sekunden. På så sätt lyckas projektorn skapa fyra pixlar för varje ursprungspixel, vilket simulerar 5120 x 2880-upplösning – vilket ska jämföras med 4K-formatets 3840 x 2160. Ljusstyrkan bevaras i hög grad och motsvarar en HD-projektor med samma storlek. PT-RQ13K klarar både 4K-material och skalar upp lägre upplösningar.

Den höga hastigheten innebär också att projektorn kan ha en bildinterpolering med ungefär lika hög frekvens. Video med 25 bildrutor i sekunden interpoleras till 250 och 30 bildrutor blir 300. Vilket återigen ger oerhört naturliga rörelser i videomaterialet, utan rörelsestörningar.

Demomaterialet vi såg på ISE-mässan var mycket övertygande, även i ljusa omgivningar så att svärtan inte var något att skryta med.

Att projektorn är förhållandevis kompakt för att vara för professionellt bruk innebär dock inte att den är liten. Den är 71 cm djup, 58 cm bred och 32 cm hög. Vikten är närmare 50 kilo. Inget för vardagsrummet, med andra ord!

Panasonic_PT-RQ13K_bilde

En annan fördel med laserljuset är att lampans livstid sägs vara 20 000 timmar, till skillnad mot sedvanliga 3 000 timmar med halogenlampor. Dessutom har projektorn inget färghjul utan i stället tre laserstrålar med olika våglängd som skapar färgerna röd, grön och blå. Det innebär att man slipper regnbågseffekten. Och eftersom den inte heller har något vitt segment, utan lägger ihop alla färger för att skapa vit ljus) har alla färger full ljusstyrka.

PT-RQ13K kan för övrigt visa ända upp till 12 bitars färgdjup (4:4:4).

Projektorn släpps i höst. Något exakt pris är inte satt men Panasonics mässpersonal räknade med någonstans kring 60 000 euro. Alltså gott och väl mer än en halv miljon svenska kronor. Det som ändå gör PT-RQ13K så spännande är att ny teknik har en förmåga att ta sig till konsumentprodukter så småningom. Det finns alltså all anledning att tro att vi kan få se hemmabioprojektorer med laserteknik från Panasonic inom en inte alltför avlägsen framtid. Och eftersom vi inte behöver samma ljusstyrka i hemmabion så kan vi inte utesluta att det blir i 4K!

Under tiden har Epson just lanserat en sådan hemmabioprojektor: EH-LS10000.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen