Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2019: Hemmabioflaggskepp från Onkyo

Onkyo satsar stenhårt med sin bästa och dyraste hemmabioreceiver TX-RZ3400.

Av / 2019-09-04 - 15:39
IFA 2019: Hemmabioflaggskepp från Onkyo

Onkyo vill sätta standarden för hemmabio med 11.2-receivern TX-RZ3400. Att den är IMAX Enhanced kanske inte betyder mycket …

… för vad i hela friden är IMAX Enhanced?

Vad som däremot också utlovas är att receivern har tredimensionellt surroundljud med DTS:X (även med ljudkanaler i höjdled). Och att den är ”optimerad för att reproducera hela den dynamiska räckvidden i IMAX-biografljudmixningar som finns i digitalt remastrat IMAX Enhanced-format”.  Puh! Vad det här innebär är att vissa IMAX-filmer är remastrade i så kallat IMAX Enhanced-format. Där man kan gissa att en del av ljudspårets dynamiska räckvidd är komprimerad jämfört med ljudet i IMAX-biografer. Alltså en hemmaversion av formatet, om du vill. Och en förstärkare som är certifierad med IMAX Enhanced är garanterad att ha tillräckligt med dynamik för att återge det remastrade ljudspåret i sin helhet.

Dolby Atmos, som gör ungefär samma sak som DTS:X och som dessutom är mycket mer utbrett, stöds också.

eARC

7 HDMI-ingångar och 3 -utgångar finns på plats, där huvudutgången stöder eARC för att kunna få ut helt okomprimerat Atmos- eller DTS-ljudspår från TV:n via den så kallade ljudreturkanalen (bilden från receivern till TV:n och TV-ljudet till receivern överförs i samma kabel).

TX-RZ3400 försöker optimera ljudet efter rummet med hjälp av AccuEQ Advance Plus-rumskorrektion. Den mäter upp rummet på nio mikrofonplatser och korrigerar dessutom bort stående ljudvågor.

Receivern har fullt stöd för HDCP 2.3 och även 4K/60p med HDR och Dolby Vision, plus genomströmning av den enorma färgrymden BT.2020 i 4K Ultra HD-filmtitlar.

Roon och Sonos

På ljudsidan stöder receivern Roon-musikspelare för Mac och PC, och kan fungera tillsammans med Sonos multiroomhögtalare. Digitalomvandlingen görs med AKM, och med upp till 768 kHz-upplösning i frontkanalerna medan resten avkodas i 384 kHz-upplösning.

THX Certifierad Ultra

TX-RZ3400 är Onkyos enda receiver som är THX Ultra-certifierad. Det innebär att den har tillräckligt med effekt och upplösning för att spela med biografsalongens fulla dynamik i rum på uppemot 85 kubikmeter (ungefär 35 kvadratmeter med 2,4 meters takhöjd). Onkyo anger effekten till 215 watt per kanal i 6 ohm, men det är en överdriven siffra med som uppmätts med 1 kHz sinuston och en harmonisk distorsion på 1 %, och dessutom med bara en kanal i drift. Reell effekt i stereo är nog hälften så mycket, om ens det.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen