Search
Generic filters

Första titten på Apple TV

Ryktena om att Apple skulle göra en egen TV har snurrat på nätet i åratal. Och enligt biografin om Steve Jobs ska han ha sagt att han ville skapa en integrerad TV som var lätt att använda, som synkade med alla dina enheter och iCloud. Och som skulle ha det enklaste handhavandet man kunde tänka sig. ”Jag har äntligen knäckt nöten” ska han ha sagt. Men som vi alla vet har priserna på TV-apparater störtdykt och det är i princip omöjligt för producenterna att tjäna några pengar på dem. Kanske är nya Apple TV det som återstår av Jobs dröm?

Den gamla Apple TV var ju en trevlig mediespelare där man kunde titta på sina bilder, hyra filmer och spegla sin iPad-skärm upp på TV-skärmen. Samt att det med tiden kom några appar för att titta på strömmad film och tv-kanalernas ”catch up” utbud på nätet. Men den var väldigt låst, utbudet var skralt och det var Apple själva som bestämde vilka appar som skulle dyka upp på din skärm. Dessutom var det lite omständligt att använda den om man behövde söka eller knappa något, då en fjärrkontroll och skärmtangentbord tar för lång tid.

Observera att detta första test är baserat på den mjukvara som fanns tillgänglig innan lanseringen. Utbudet av appar var mycket begränsat, varför vi återkommer med en uppdatering när vi fått se de hundratals appar som Apple lovat ska finnas på premiärdagen.

Läs det färdiga testet av Apple TV här

AppleTV-4G_Remote-WEB
Apple TV med fjärrkontroll (Foto: Apple)

Hej Siri
Den nya Apple TV har blivit en helt annan apparat med långt fler användningsområden än den gamla. Detta tack vare en mycket kraftfullare hårdvara som klarar att köra betydligt mer krävande appar. Samt att man stoppat i ett nytt operativsystem kallat tvOS, en variant av iOS anpassat för den stora skärmen. Dessutom finns det nu en riktig App Store med ett större utbud så att man själv kan välja vad man vill ha på sin TV.

Installationen kunde inte vara enklare. Det är bara att stoppa i strömsladden och koppla den med en HDMI-sladd till en ledig ingång på din TV. Genom att hålla din iPhone eller iPad intill överförs automatiskt inställningar för ditt trådlösa nätverk och ditt Apple ID.

apple tv main screen
Huvudmenyn i Apple TV i Sverige (Skärmbild: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Apparaten styrs av en helt ny fjärrkontroll vars volymknappar automatiskt kontrollerar högtalaren på din TV. Förutom knapparna har den även en touchplatta där man med fingret kan välja på skärmen och trycka för att klicka. Precis som pekplattan på en laptop. Dessutom har fjärrkontrollen inbyggt gyro så att den kan användas för att styra appar genom rörelser och gester. Men det löser ju inte problemet med den besvärliga textinmatningen.

Hur Siri fungerar på Apple TV (Film: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Svaret på detta är så klart Apples röstassistent Siri. Tanken är att man istället ska kunna trycka på mikrofonknappen och säga till Apple TV vad man vill göra, se på, lyssna till eller veta mer om. Och det fungerar riktigt bra, som vi såg i demonstrationen vid introduktionen. Detta är genialt och gör genast apparaten mycket snabbare och lättare att använda än någon annan mediespelare vi sett, inklusive de som är inbyggda i din Smart-TV.

TV_AppleTV_Remote_Siri-Question-BigBangTheory-WEB
Hur det ser ut på skärmen när man använder Siri (Foto: Apple)

Smartare än smart
Precis som din Smart-TV, och gamla Apple TV för den delen, så får vi tillgång till det medieutbud som man kan vänta sig. Apples egna filmbutik, Netflix och Viaplay. Samt det lokala nätutbudet av TV-kanaler som svenska SVT, danska DR TV och norska NRK. Detta är inget nytt, förutom att vi kan förvänta oss betydligt fler appar nu när marknaden släppts fri. Och förhoppningsvis med ett rikare innehåll, som de amerikanska sportapparna med både livesändning och massor av extra innehåll. Det ryktas även om att Plex ska släppa en app vilket plötsligt skulle göra den till en perfekt uppspelare av media i ditt nätverk.

apple tv dk tv
Skandinaviska play-tjänster finns redan från premiären (Skärmbild: Ljud & Bild)

Men i affären finns också nyttiga appar som Airbnb för att hitta semesterboende, utbildande appar för att lära sig nya saker, interaktiva kokböcker med inspirerande recept och träningsprogram som motiverar dig att hålla formen. I förlängningen kan man tänka sig en koppling till Apple Watch som mäter din puls under tiden, kanske en koppling till en trådlös kamera för att se vem som ringer på dörren, och andra möjligheter som vi inte ens kan föreställa oss idag. Apple TV kan potentiellt bli navet i det smarta hemmet, vilket man redan antytt med sitt HomeKit.

De appar som fanns tillgängliga under testet innan lanseringen (Film: Jonas Ekelund, Ljud & Bild)

Spelkonsoll på köpet
Naturligtvis har speltillverkarna inte varit sena att haka på denna nya plattform. Alla som har haft framgångar med spel till iPad har troligen suttit uppe dygnet runt och försökt anpassa sina spel till det nya formatet. Och det gör de rätt i, för det är ju ingen hemlighet att spel blir mycket maffigare på en stor skärm. Och om inte fjärrkontrollens pekplatta eller gyrot räcker för att styra actionspel så kan man faktiskt koppla in en traditionell handkontroll via Bluetooth.

apple tv crossy road action
Det är nästan som den gamla hederliga TV-spelstiden (Skärmbild: Ljud & Bild)

Det var ingen överraskning att lugnare och enklare spel skulle fungera bra, som det roliga Crossy Road, det kluriga Shadowmatic och plattformsliknande spel som Edge Extended. Däremot var det en glad överraskning att det gick precis lika bra med actionspel som rymdskjutaren Galaxy on Fire, arkadklassikern Rayman Adventures och det fartfyllda bilspelet Asphalt 8.

apple tv asphalt action
Bilspel funkar bra med fjärrkontrollen även om grafiken inte är som på PS4 (Skärmbild: Ljud & Bild)

 

Naturligtvis ska man inte jämföra spelgrafiken med Xbox One eller PS 4, men det är helt klart en utmanare till Nintendo, speciellt som man har samma sorts rörelsekänsliga spelkontroll inbyggd i fjärren. Det ska bli spännande att se hur långt utvecklarna kan pressa grafiken framöver.

Första intryck
Nya Apple TV skulle kunna bli den perfekta apparaten att koppla till din TV. Med ett potentiellt gränslöst utbud av appar är det svårt att se hur mycket den kommer att revolutionera hemunderhållningen, och kanske även bli ett naturligt nav i det smarta hemmet. Som en bonus får man en helt okej spelkonsoll på köpet. Hur man använder den om ett år ser troligen helt annorlunda ut än nu vid lanseringen. Men det finns ett stort problem, och det är att Siri inte fungerar på svenska. Det är fortfarande en mycket kompetent och rolig mediespelare, men eftersom röststyrningen är en så kritisk funktion för att göra den lättare att använda känner vi oss faktiskt snuvade på det som skulle vara det mest revolutionerande av allt. Tills dess det kommer får vi nöja oss med att ”bara” vara jättenöjda med ett stort steg framåt.

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K

  Panasonic DP-UB820

  Riktpris: 5000 kr Prisvärd biomaskin

  Epson EH-LS100

  Riktpris: 30000 kr Vi förväntade oss mycket mer
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.