Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Billigare 3D-glasögon

LG satsar hårt på nya och billiga 3D-glasögon till sina 2011-modeller. Snart kan du ha samma glasögon hemma som på bio.

Skrivet av / 2011-04-04 - 12:27
Billigare 3D-glasögon

Tekniken går under namnet Cinema3D och påminner om den som används på de flesta biografer (RealD). De passiva glasögonen har cirkulärt polariserande linser och varken elektronik eller batterier. Därför kostar de bara en bråkdel av de aktiva varianterna och väger mycket mindre. LG skryter själva med att du kan köpa 50 passiva glasögon till samma pris som ett enda par aktiva! Du kan till och med använda glasögonen du fick i biosalongen.

Nackdelen med den passiva tekniken är att man (till skillnad från med aktiva glasögon) inte får full-HD-upplösning i 3D. Medan de aktiva glasögonen visar en fullt upplöst bild till ett öga i taget, visar den passiva tekniken ”en halv” HD-bild till båda ögonen samtidigt. Den horisontella upplösningen halveras alltså till 540 linjer när du tittar på HD. Å andra sidan slipper du flimret som kan uppstå när aktiva glasögon öppnar och stänger sig.

Bild & Ljud Hemma fick en möjlighet att prova tekniken på LG:s presskonferens och kan rapportera att den fungerar förvånansvärt väl. Glasögonen var lätta att ha på sig och det var mer behagligt att titta på TV. Med passiga glasögon måste man inte släcka alla andra ljuskällor i rummet för att undvika flimmer. Vi blev inte trötta i ögonen heller, och behövde kortare tid på oss att anpassa ögonen till 3D-formatet. Att upplösningen var lägre märktes bara om vi gick nära skärmen. Sammantaget tyckte vi att fördelarna uppvägde för nackdelen med lägra upplösning.

I första hand är det bara LED-skärmarna från LG som får passiva glasögon. Tekniken sägs vara för komplicerad och kostsam för att genomföra i plasmaskärmar. LG anser också att de som uppskattar plasmateknikens bildkvalitet förmodligen också föredrar den högre upplösningen som aktiva glasögon ger. Vi är benägna att hålla med, och tillägger att de problem vi upplevt med aktiva glasögon (flimmer och dubbelbilder) har varit mest utbredda i LED-skärmar.

Mer 3D på gång
I skrivande stund är LG de enda som offentligt lanserat 3DTV-modeller med passiva glasögon, men det ryktas om att bland andra Philips, Toshiba och Vizio (som är en stor leverantör på den amerikanska marknaden) också kommer att haka på längre fram i år.

Samsung samarbetar med RealD om en ny teknik som kallas RDZ, som har slutartekniken inbyggd i skärmen vilket gör det möjligt att titta på 3D med Full-HD-upplösning men ändå ha passiva glasögon.

Allt detta betyder att vi kanske kan se fram emot enklare och billigare 3D-teknik.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Rulla till toppen