TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Årets bästa Högtalarsysten

Årets kavalkad innehåller ett äventyrligt urval av högtalare i alla prisklasser, storlekar och sorter, från pyttesmå i bokhyllan ända till veritabla kylskåp och ladugårdsdörrar!

forfatter
Publicerad 2012-03-02 - 05:50

Högtalarsysten – Toppklassen

Paradigm MilleniaOne 5.1 

 

Om man parar ihop Paradigms läckra, rundade högtalare med en av de plattaste subbasarna vi har skådat får man ett biosystem som låter ovanligt bra!

Både mellanregistret och diskanten i Paradigms läckra högtalare är gjorda av aluminium för att få en snabb respons, och vad passar väl bättre än att husera dem i kabinett som också är gjorda av solid aluminium? De är dessutom stagade i flera lager för att minimera resonanser. Och så är de snyggt lackade i svart eller vitt och en fröjd att vila ögonen på när det är paus i filmtittandet.

Men det som verkligen skiljer sig från andra högtalarsystem är subbasen. Den är nämligen så platt att den får plats under de flesta vanliga soffor och påminner nästan om ett litet värmeelement. Den kan till och med sättas fast på väggen, precis som ett element. Väggfästen ingår!

Subbasen heter MilleniaSub och har ett avlångt membran på varje kortsida. De spelar i motfas för att vibrationer på insidan ska ta ut varandra. På insidan finns plats för en förstärkare som lämnar hela 300 watt RMS och som klarar 900 watt i korta intervall. Det finns också en DSP-krets (PBK) som korrigerar för ojämnheter i basregistret.

Även utan baskorrektion låter Paradigm-systemet helt utsökt. Ljudbilden är snyggt välbalanserad, högtalarna återger dialog och sångröster oerhört korrekt. Musikens tonstruktur markeras fint och de många klanglagren hanteras med silkesvantar, samtidigt som det finns ett bra grepp om dynamiken.

Upplösningen är i en klass för sig. Kvinnoröster framträder klockrent, mansröster likaså – även om mansröster kunde ha fått ha ännu mer pondus och kraft, men det är priset man betalar när man krymper högtalarna. Filmens ljudspår breder också ut sig otroligt fint runtomkring.

Med tanke på dess storlek låter subbasen superbt. Den tappar andan fortare än större konkurrenter men har i gengäld en briljant tonstruktur. Dessutom innebär baskorrektionen att du kan ställa subbasen nästan var som helst i rummet och ändå få en helt optimal klangkaraktär. Vi har provat och det fungerar mycket bra!

Läs recensionen här

Högtalarsysten – High End

Procella Audio P6 + P15


Svenska Procella har de bästa biohögtalarna vi någonsin har hört!

Procella har fått mycket uppmärksamhet på hemmabiomässor över hela världen, där de vunnit flera priser för bäst ljud. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att Procella-gänget, med Anders Uggelberg i spetsen, kommer från biografljudbranschen.

Sammanhållningen i ljudet är troligtvis det bästa med Procella-högtalarna. Dynamiken är lika bra från alla riktningar och volymen är perfekt matchad. Man hör det speciellt bra på filmmusiken som är lättflytande genom frontkanalerna, med ett rejält djup och perspektiv som är väl separerat från resten av ljudet. Upplösningen, klarheten och dynamiken är i en klass för sig. Sätt på en kaotisk filmscen så blir du förbluffad över hur avslappnat och välnyanserat det låter.

Ljudet är klockrent i alla kanaler och överträffar till och med många påkostade hifi-högtalare. Nyckeln är horndiskanten som ser till att det finns ett betydande ”headroom” jämfört med konventionella högtalare.

Alldeles för många hemmabiografer dras med en underdimensionerad centerhögtalare, men det gäller inte Procella. I stället för en tunn och ansträngd dialog får man här starka och klara röster som träffar dig rätt i magen. Rösterna har en enorm klarhet utan att ha en för färgad klang, så de låter förförande äkta.

Basen från P15-subbasen lämnar inte mycket åt slumpen. Bestämt och brutalt är bara förnamnet. Jämfört med andra macho-subbar som SVS och Velodyne har P15 inte samma våldsamma muller i den allra djupaste basen, men däremot har den en våldsam slagkraftighet från 40–50 Hz och uppåt. Dessutom är den snabb, precis och linjär, vilket gör att den fungerar lika bra till musik på Blu-ray som till filmljud

Procella-systemet är de bästa biohögtalarna vi har hört hittills, och således värdiga efterträdare till vårt Miller & Kreisel 150 THX-system som referenshögtalare i testrummet. Mycket mer än så behöver vi väl inte säga.

Läs recensionen här

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend