Nyhet

Här är nya Windows 11

Här är de viktigaste nyheterna om nya Windows, som senare i år ersätter Windows 10 efter sex års trogen tjänst.
Windows 11
forfatter

Efter sex års trogen tjänst är Windows 10 på väg att gå i pension. Och Microsoft har nu introducerat efterträdaren, som logiskt sett fått namnet Windows 11.

Och det är ett nyputsat och polerat Windows-gränssnitt som vi ser när det är tillgängligt senare i år. Detta återspeglas i allt från den nya startknappen och aktivitetsfältet till ljud, teckensnitt och ikoner.

Startknappen är placerad i mitten och Aktivitetsfältet har också blivit centrerat (bara lugn – det kan placeras till vänster!). Och du kan se de senast använda filerna oavsett vilken plattform och enhet de har öppnats på. Vare sig det är Windows, Android eller iOS.

Microsoft
Windows-gränssnittet har polerats och Start-menyn har centrerats. (Skärmdump: Microsoft)

Fokus på samarbete

Det finns fokus på samarbete i nya Windows. Detta görs med så kallade Snap Layouts, Snap Groups och Desktops, som ska ge en översikt över parallella projekt. Microsoft Teams kommer också att integreras direkt i aktivitetsfältet. Vilket förhoppningsvis också kommer att innebära att Teams åtminstone blir lite enklare att komma igång med.

Widgets

Men det behöver inte alltid handla om ren effektivitet. Olika widgets ligger som en ”glasplatta” över skrivbordet och presenterar en ström av relevant (och annan) information, utan att du behöver lyfta telefonen. Allt för att inte störa det pågående arbetet – bara distrahera oss från det.

Widgets glider in som en ”glasplatta” över skrivbordet. (Skärmdump: Microsoft)

Microsoft lovar att Windows 11 kommer använda hårdvaran bättre i spelsammanhang. Både i form av snabbare grafik med DirectX 12 Ultimate, DirectStorage, vilket borde förbättra laddningstiden och bättre färgåtergivning med automatisk HDR.

Ny app-butik

Microsofts egen appbutik är jämnad med marken och byggts om helt. Och en ny design och bättre prestanda lovas. Detta är välkommet eftersom programvarubutiken hittills har varit den långsammaste och mest dysfunktionella i mjukvaruindustrin. I framtiden kommer du att kunna hitta appar som Microsoft Teams, Visual Studio, Disney +, Adobe Creative Cloud, Zoom och Canva i Microsoft Store. Istället för att ladda ner dem från tillverkarnas webbplatser som tidigare.

Microsoft Store har förbättrats, så nu är den både snabb och innehåller program (Skärmdump: Microsoft)

Säkerhet

Windows 11 har så kallad Zero Trust-teknik, som ska ”skydda från chipet till molnet över alla enheter.” Den nya uppsättningen av hårdvarusäkerhetskrav som följer med Windows 11 bör ge en grund som är mer motståndskraftig mot attacker. Windows 11 är också utformat för att skydda eleverna – vare sig hemma eller i skolan – genom att blockera farligt och olämpligt innehåll.

Det är gratis

Och vad kostar det att byta till Windows 11? Om du redan kör Windows 10 kommer svaret antagligen att vara noll kronor. Enligt Microsoft kommer Windows 11 att finnas tillgängligt via en gratis uppgradering till Windows 10-datorer.

För att kontrollera om dina nuvarande Windows 10-datorer är berättigade till en gratis uppgradering till Windows 11 kan du ladda ner PC Health Check.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.