Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 04Delta

Nyhet

Sony Inzone Buds: Helt trådlösa öronproppar för spel

Sony säger sig sätta en ny standard för spelupplevelsen, med de trådlösa öronpropparna Inzone Buds. Dessutom lanseras spelhörlurarna Inzone H5.

Skrivet av / 2023-10-10 - 18:58
Sony Inzone Buds: Helt trådlösa öronproppar för spel

Sony har bestämt sig för att satsa stort på spel, efter det att de 2021 lanserade varumärket Inzone. Bland annat genom att nu sponsra ett av världens bästa esportlag, Fnatic. Och de nya öronpropparna Inzone Buds har tagits fram i samarbete med framför allt Fnatic, för att skapa de allra bästa öronpropparna för spel.

Och Sony understryker att öronpropparna är till för PC-spel, men men de fungerar even med PlayStation-konsoler. Och om du letar efter hörlurar för musik är Sony väldigt tydliga med att du ska köpa WF-1000XM5 istället. Bland annat för att Inzone Buds inte blockerar örat lika mycket, eftersom komfort under lång tid är viktigt när man spelar. Men också för att Inzone Buds bara stöder Bluetooth med LE Audio-codec, vilket innebär utvalda Android-telefoner – och definitivt inte iPhone.

Sony Inzone Buds GeirNordby Photo Paola Rashid
Sitter bra i öronen. Foto: Ljud & Bild

Proppar mot lurar

Tanken bakom öronproppar är att lurar blir för klibbiga och tryckande under längre spelsessioner. Och att det här måste gå att göra bättre.

Vid ett event i Berlin kunde den tekniska marknadschefen Mike Somerset berätta:

Tidigare var det praktiskt taget omöjligt att göra öronproppar tillräckligt bra för spel. Men efter att ha förfinat vår WF-1000X-serie, upp till vår senaste M5-modell, har vi nu tekniken för att göra ett par riktigt bra öronproppar för gaming.”

Kort fördröjning

Där andra trådlösa öronproppar har en alldeles för lång fördröjning för att fungera bra för spel, mäter Inzone Buds mindre än 30ms, om du använder dem med den medföljande USB-C-dongeln. Det gör att ljudet känns som att det kommer samtidigt som handlingen på skärmen. Något som såklart är viktigt för en bra upplevelse.

För ordningens skull fungerar dongeln med mobiltelefoner. Så även om mobilen inte har stöd för LE Audio-codec över Bluetooth så fungerar det alltså via dongeln. Och då med den imponerande låga fördröjningen på 30 ms.

Taku Taguchi Sony
Taku Taguchi, General Manager för Sony. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lång batteritid

Inzone Buds påstås ha branschens längsta batteritid: hela 12 timmar kontinuerligt, med ytterligare 24 timmar från laddningsetuiet. Detta tack vare en ny L1-processor, med mycket låg strömförbrukning. När öronpropparna används med en mobiltelefon kan man använda LE Audio-codec och på så sätt få upp till 24 timmars batteritid bara från själva öronpropparna.

Läs också Du kommer att hata den ena och älska den andra Två handhållna konsoler borde i stort sett kunna samma saker. Men Steam Deck och Nintendo Switch OLED är så olika att du kommer att hata en av dem.

360 Spatial Sound

För att ge en så immersiv spelupplevelse som möjligt har Inzone Buds 360 Spatial Sound for Gaming inbyggt. Rumsligt ljud alltså, som Sony har utvecklat utifrån sitt arbete med sin 360 Reality Audio-teknologi, där man kan placera objekt i ett tredimensionellt rum, även med endast ett par element. 360 Spatial Sound for Gaming, som den nya teknologin kallas, anpassar denna teknik till spel. Så att du hör specifika objekt exakt placerade i ljudbilden, och därmed både fördjupar dig bättre i spelet, men också får en konkurrensfördel i spelet. Bland annat genom att mer exakt höra riktningen och avståndet till motståndarna.

Rumsligt ljud från Sony påstås också vara anpassat till användarens specifika öron, och inte baserat på ett genomsnittligt par öron. Vilket ingen trots allt har. Det sker både genom att ta en bild på öronen genom appen Sonys Headphone, men öronpropparna mäter även resonanserna i hörselgången, och räknar ut ljudet utifrån detta.

Inzone Buds använder en så kallad Dynamic Driver X, ett egenutvecklat högtalarelement som ska ha lägre förvrängning än vanliga element, så att man hör ”alla ljuddetaljerna i spelet”.

Aktiv brusreducering

Öronpropparna har (naturligtvis) aktiv brusreducering, vilket tar bort bakgrundsljud under spelande. Brusreducering har även den inbyggda mikrofonen som man pratar igenom och här används artificiell intelligens för att analysera omgivningen – så att rätt ljud dämpas i största möjliga utsträckning, samtidigt som användarens röst hålls så intakt som möjligt.

Öronpropparna anges vara utformade för att minska kontakten med örat och på så sätt ge extra komfort under användning.

Sony Inzone Chronical Fnatics
Spelaren ”Chronical” från Fnatics Valorant-team förklarar varför Inzone Buds är utmärkta för gaming. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vad tycker professionella spelare om öronproppar?

På frågan hur ”Chronical” från Fnatic-teamet ser på öronproppar kontra hörlurar, svarar han:

– Det sätt på vilket stereoljudet kommer genom öronproppar och hörlurar är annorlunda. Du hör ljudet bättre genom H5-hörlurarna, det är uppenbart. Men den största skillnaden för mig är anslutningen. Du kan inte ansluta öronproppar med en kabel, som du kan med hörlurar. Som esportspelare behöver jag bra ljud men också kort fördröjning. Jag behöver också en bommikrofon med bra kvalitet. Det har H5. Men om jag bara ska spela singleplayer-spel, eller lyssna på musik, fungerar öronpropparna strålande.

Sedan ska det sägas att han slog undan benen lite under Sonys påstående om att 360-ljudet ger en konkurrensfördel. När någon från pressen frågade om konkurrerande spelare använder stereo eller surround, svarade han bestämt:

– Stereo. Du hör vad du ska, och blir inte förvirrad av algoritmer som försöker gissa var saker och ting ska placeras. Stereoljud är vad du ska använda på tävlingsnivå. Det är självklart.

Sony Inzone H5
Izone H5. Foto: Sony

Journalistens lyssningsintryck

Undertecknad fick prova Inzone Buds på spelet Valorant, och jag måste säga att ljudet var väldigt klart och skarpt, och öronpropparna satt väldigt bekvämt i öronen. Sony är definitivt på god väg med dessa, även om jag inte fick spela mot andra spelare online och därmed prova de inbyggda mikrofonerna.

Inzone H5 – headset med 28 timmars batteritid

Förutom Inzone Buds lanserar Sony Inzone H5, som nämns längre upp i artikeln. Ett trådlöst spelheadset med hela 28 timmars batteritid, som även fungerar med kabel. Även här får du avancerad rumslig ljudåtergivning. Headsetet är avsett för långa spelsessioner, och vi utlovas kristallklar kommunikation med AI-baserad brusreducering. Och dubbelriktad mikrofon, som låter dig välja om kommunikationen i spelet ska upp och miljön ner, eller vice versa.

Inzone H5 har ingen aktiv brusreducering, då måste man gå upp till H9.

Som en parentes nämns att befintliga Inzone H9 nu även lanseras i svart, utöver den befintliga i vitt.

Läs också Här är gamingskärmarna som får dig att baxna Äntligen börjar det bli gott om OLED-skärmar för gaming. Vi har testat fem – och här är vad du ska hålla utkik efter.

Sony Inzone Buds och Inzone H5: Pris och tillgänglighet

Inzone Buds kommer i färgerna svart och vitt. Priset är 2 800 SEK. Headsetet Inzone H5 kommer i färgerna svart och vitt, och kostar 2 000 SEK. Dessutom nämns att befintliga Inzone H9, som hittills bara funnits i vitt, nu även kommer i svart. Priset är 3 300 SEK i båda färgerna.

Alla produkter är tillgängliga nu.

Mer info: sony.se

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Netflix släpper GTA The Trilogy

Dolce&Gabbana designar gaming

Ny Steam Deck med OLED

Arkadmaskiner för spelrummet

Spelarens favoriter

Gamingheadset med Turtle Power

Microsoft får grönt ljus

Nytt Atari 2600-spel!

Spelpropparna med den längsta batteritiden

Bildskärmar för alla ändamål

Behöver gamers en särskild mikrofon?

Vass gamingdator till ett vasst pris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen