Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Video för vloggare

Väck din inre Spielberg eller Herzog.

Att Olympus systemkameror är utmärkta videokameror är det kanske inte alla som vet. Men tack vare marknadens bästa bildstabilisator och mycket kompakta och lätta kamerahus är det en barnlek att filma med på Olympus systemkameror.

När Olympus släppte den tredje utgåvan av OM-D E-M5 – Mark III – förra året var den markant uppdaterad och hade en ännu bättre stillbilds- och videokvalitet. Den lilla systemkameran har sedan dess sålts i olika kit tillsammans med objektiv, och nu kommer två till. Den här gången för fotografer och vloggare som behöver en riktigt bra videokamera.

Pro-kit

Det enklaste kitet består av en kamera i svart eller silver, med den nya pro-zoomen 12-45mm f4 (motsvarar 24–90 mm) som i likhet med kameran är vädertätad.

Kamera och objektiv väger under 700 gram och är alltså ett riktigt kompakt och lätt – och framför allt kompetent – videopaket. Som passar lika bra för att filma barnen som sport och action. Med hjälp av kamerans bildstabilisator, som klarar upp till 7,5 steg – bör man kunna få filmer utan irriterande skakningar.

Annons

OM-D-filmpaket

Den andra kitet har av samma EM 5 Mark III, i silver eller svart, men här får man en ljusstark 12 mm f1.8 (motsvarar 24 mm) med motljusskydd, en Olympus LS-P4-inspelare med mikrofonfäste, vindskydd, kablar och ett flexibel Joby Gorillapod-stativ.

Hi-res-ljud

Inspelaren lagrar ljud i stereo – med upp till 24 bit/96 kHz PCM, faktiskt – och passar utmärkt för att spela in musik också. Eftersom kameran inte har någon hörlursutgång är det dessutom praktiskt att inspelaren har det. Där kan man även ansluta externa mikrofoner om man behöver.

Annons

4K-inspelning

Kameran kan spela in video i antingen DCI eller UHD 4K-upplösning, med eller utan bildstabilisering, eller i HD-kvalitet med upp till 120 bilder per sekund för de glidande slow motion-scenerna som ser så coola ut när man filmar sport och action.

Kamera och 12-45mm-objektivet kostar 17 000 kronor. Filmkitet med 12 mm och inspelare kostar 21 000 kronor. Båda släpps nu i maj

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.