Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Nyhet

Superstabil proffskamera

Den här Olympus-kameran har en extrem bildstabilisator.

Skrivet av / 2020-02-13 - 11:36
Superstabil proffskamera

Egentligen är det ett vackert stycke ingenjörskonst som Olympus har åstadkommit. Nya OM-D E-M1 Mark III har en 20-megapixlars MFT-bildbildsensor som kan ett par konster inte många andra kameror kan.

Man kan nämligen ställa in kameran i ett extra högupplöst läge som ger 50 megapixlar, vilket även fungerar när kameran inte sitter på ett stativ. Som man var tvungen att använda tidigare, med föregångaren OM-D E-M1 II. Här är det bara att plocka fram den lilla kameran och plåta handhållet i 50 Mp om man behöver extra upplösning.

Kameran är närmast en ”E-M1X light”, så mycket av tekniken från Olympus flaggskepp finns i nya OM-D E-M1 Mark III.

Till exempel slutaren (som är testad för att klara 400 000 exponeringar), styrpinnen som man väljer fokuspunkter med och USB-laddningen. Olympus hävdar också att de har förbättrat ansikts- och ögonfokus, och en Starry Sky-inställning ska göra det lättare att ta fina astrobilder.

Men det finns naturligtvis mer. Kamerans inbyggda bildstabilisator kan kompensera för upp till 7,5 exponeringssteg(!), vilket gör det enkelt att filma helt stadig video och underlättar att ta skarpa bilder i svagt ljus när kameran inte står på stativ.

Man kan också sätta på ett vertikalgrepp med extra batteri, både det och kamerahuset är vädertätat och IPX1-certifierat.

OM-D E-M1 Mark III finns bara i svart och släpps redan i slutet av februari. Kamerahuset kostar 20 000 kronor. Det kommer också ett nytt objektiv, 12-45mm f4 Pro, som kostar 7 500 kronor. Ett kit med både kamerahus och objektiv hamnar på 27 000 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen